Na de heerlijke, lange zomervakantie ben je uitgerust, bijgetankt en weer met frisse moed aan het werk begonnen. De eerste dagen waren onwerkelijk, je liep in het begin even wat verdwaasd rond maar je zit nu al weer een paar weekjes in het vaste werkritme. Vakantie, het zomergevoel, is bij uitstek een goed moment om met (letterlijk of figuurlijk) afstand eens naar je leventje, je relatie en je werk te kijken. Brainstormen met vriendinnen of je partner op zwoele zomeravonden waarbij je wat voelde kriebelen; ik kan meer! En daar zou je ook echt wat mee gaan doen, weet je nog..? Je had je voorgenomen om bij terugkeer tóch echt eens naar vacatures te gaan kijken. En je netwerk te verbreden. Maar eenmaal weer op de automatische piloot, in de waan van alle dag, komt het er vaak niet meer van.

Wake-up!

Dit is belangrijk, dit gaat namelijk over jóu! Tijd om nu eens echt even stil te staan bij wat er nu zo het hele jaar door zo sluimert. Je hebt namelijk altijd een keuze, ook al lijkt dat misschien niet zo. Als een robot vastgeroest in patronen je werk uit te voeren? Of ga je voor vervullend, inspirerend en creatief werk waar jouw talenten en je eigenheid voldoende tot zijn recht komen?

5 vragen die je aan jezelf kunt stellen om je richting te geven:

 1. Is het wel waar?
  Klagen over een werk is een veelvoorkomend verschijnsel en bovendien erg besmettelijk. Er zijn maar weinig mensen die hardop zeggen dat ze de leukste baan ter wereld hebben. Binnen sommige organisaties wordt er soms ook veel negatief gesproken over het beleid, het management, noem maar op. En waar je aandacht aan geeft groeit.
  Dus, is het wel reëel dat je, net als zoveel anderen om je heen, moppert dat je ‘weer aan het werk moet’. Is dat echt zo, of sluipt dat collectieve bewustzijn er gewoon in?
 2. Wat vertelt jouw weerstand je precies?
  Maak je gevoel heel concreet en duidelijk. Is het het vaste werkritme waar je tegenop ziet, is het de werkomgeving of je bezigheden inhoudelijk? Op welke momenten of welke periodes ervaar je de meeste weerstand en waar zit het hem dan in? Het kan zijn dat iets je geen energie geeft omdat het niet bij je past maar ook omdat je je niet bekwaam of deskundig genoeg voelt. En dat is een groot verschil.
 3. Waar ga jij van bruisen?
  Sta ook uitgebreid stil bij de werkzaamheden/activiteiten die je echt energie geven. Soms verlies je die uit het oog als je je te veel richt op wat je mist. Daag jezelf uit om er zo veel mogelijk te verzinnen. Dat hoeft niet alleen werkinhoudelijk te zijn. Denk aan; contacten met klanten of collega’s of lekker vaak onderweg zijn voor afspraken. Het hoeven ook niet perse dingen te zijn die je nu dagelijks in je werk vindt. Waarom heb je hier ooit voor gekozen? Waar werd je toen enthousiast van? Of wat was het in een vorige baan of opdracht waar je hart sneller van ging kloppen? Maak een lange lijst van alles waar je een energy up gevoel van krijgt.
 4. Wat zou er gebeuren als je zou doen wat je het liefste wilt?
  Nu je van binnen weet waar je wensen, behoeftes en krachten liggen zal het makkelijker worden om die te manifesteren in je leven. Denk maar aan de wet van de aantrekking en die werkt van binnen naar buiten, niet andersom. Focus dus. Kun je de positieve dingen die er al zijn groter maken of vaker doen? Kun je nieuwe dingen aantrekken? Brainstorm hierover, zelf of vraag iemand om mee te denken, en schrijf alles op ook al lijkt het onrealistisch. Denk ook buiten de kaders van je huidige werk. Op welke andere manieren zou je meer voldoening kunnen vinden? Een opleiding of training, vrijwilligerswerk, iets kleins voor jezelf beginnen. The sky is the limit.
 5. Wat te doen met die beren?
  Het kan heel verhelderend zijn om eerlijk te zijn over wat je eigenlijk tegenhoudt? Hou al die beren op de weg eens even goed tegen het licht. (Daar houden beren namelijk niet van, van vuur en licht.) Welke overtuigingen of angsten vertellen je dat iets niet kan of niet mag of egoïstisch of niet haalbaar is? Heb compassie voor jezelf, wees een beetje lief voor je beren. Bedank ze voor de waarschuwingen, sommigen hebben misschien gelijk en sommige niet. Dat iets spannend of nieuw of onzeker is, betekent nou eenmaal niet dat je het niet moet doen. Leef buiten je comfortzone.

Met afstand naar je leventje kijken in de zomervakantie geeft ruimte aan onbevredigende gevoelens over je werk. Een ‘reality-scan’ helpt om er vervolgens daadwerkelijk grip op te krijgen en in te zien of en in hoeverre het tijd is voor vervolgstappen of veranderingen.

Let’s work, but stay happy!

Voor tips over hoe je met meer bewustwording en positiviteit in je werk kunt staan, lees ook het blog Een pleidooi voor meer liefde op de werkvloer

Deze blog is geschreven door Smart&Sexy redacteur Sanne Nicholas  van www.nicholasso.nl