‘Maakt geld gelukkig?’, vroegen we jullie op Facebook. En stiekem blijkt van wel. Omdat we er dingen mee kunnen doen of van kunnen kopen die ons gelukkig maken. Maar is dat wel écht zo?

Onderzoek wijst uit dat miljonairs niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen. Als je vóór het winnen van de loterij namelijk depressief bent, ben je dat ná het bijstorten van al die euro’s op je rekening nog steeds. En geld verandert niet je persoonlijkheid, slechts je levensstijl. Ook kunnen stoppen met werken blijkt niet zo zaligmakend als gedacht. Werk is namelijk wel degelijk bevredigend en alleen als we doen wat we écht willen. En daar kan zelfs een smak geld ons niet bij helpen.

Tijdelijke boost

Toch denken we wel vaak dat wat meer geld op de bankrekening ons gelukkig maakt. Dat komt omdat het kopen van dingen ons tijdelijk een geluksgevoel geeft, het zorgt voor een korte boost. Die boost verdwijnt echter ook weer, waardoor we weer nieuwe aankopen nodig hebben, en zo blijf je natuurlijk bezig. Niks mis met die tijdelijke boosts overigens. Dat fantastische paar schoenen in de kast of het vooruitzicht op een mooie reis is nu eenmaal wat een mens af en toe nodig heeft.

De basis

Desalniettemin is het beter om geluk te creëren in de basis. Een fijn huis, genoeg aandacht voor familie en geliefden, een bevredigende baan, gezond eten, goede nachtrust, voldoende beweging… You know the drill. Betekent trouwens niet dat geld volledig overschat is. Het draagt namelijk wel bij aan een gevoel van geluk. Geen zorgen over geld scheelt tenslotte een hoop stress en die buffer om eindelijk dat eigen bedrijf te kunnen beginnen is gewoon fijn. Net als het kunnen kopen van gezonde producten voor jezelf en je gezin of leuke kleren voor wat meer zelfvertrouwen.

Spend it wisely

Als we de onderzoeken er op naslaan, komen we tot de conclusie dat onderzoekers de afgelopen decennia heel wat uren spendeerden aan de vraag of geld gelukkig maakt. In zekere zin wel, ontdekten zij, maar… spend it wisely. En dat doe je zo:

koop ervaringen i.p.v. spullen: geluk om spullen is tijdelijk, ervaringen worden herinneringen die een leven lang meegaan.

besteed regelmatig geld aan anderen: geld besteden aan anderen heeft een positieve impact op onze relaties en juist die zijn belangrijk voor ons gevoel van geluk.

koop regelmatig kleine dingen: zo verspreid je je geluk over een langere periode.

stel de consumptie uit: denken aan toekomstige gebeurtenissen levert meer geluksgevoel op dan denken aan gebeurtenissen uit het verleden. Bovendien creëer je zo meer geluk op de lange termijn.

kijk ook naar de minnen: focus je bij het overwegen van een aankoop niet alleen op de voordelen, maar vooral ook op de nadelen. Dit voorkomt dat je veel geld uitgeeft aan iets dat je in verhouding te weinig geluk oplevert.

zorg voor een goede basis: geld staat immers niet garant voor geluk, maar armoede wel voor ongeluk.

Het antwoord op de vraag ‘maakt geld gelukkig?’ is dus ‘nee’. Maar geen keiharde ‘nee’, want we hebben het wel nodig om bij te dragen aan een gevoel van geluk. Het gaat er echter om hoe je het uitgeeft. Af en toe een beetje is beter dan heel veel in één keer, want er is continue groei nodig voor continue tevredenheid. En zorg ervoor dat je in de basis stabiel en gelukkig bent. Dan is alles wat erbij komt alleen maar een heel fijn extraatje.