Ze won niet alleen de titel Jong MKB’er van Nederland 2013/2014 maar sleepte in 2013 en 2016 ook twee nominaties in de wacht voor de Viva400-award in de categorie ‘Creatieven’. Raimke van den Beemt-Groothuizen is dan ook niet zomaar een ondernemer. In het traject ‘Maak met mij jouw lezing’ leerde Raimke van Lisa om haar eigen geanimeerde verhaal te vertellen. In dit blog artikel deelt Raimke haar verhaal.

 

Ondernemend én Onhandig op het podium.

In 2014 werd ik gevraagd om een jaar later op het podium van TEDxBreda te staan. Super! Alleen had ik geen idee wat ik moest gaan vertellen. Want waar was ik nou echt heel erg goed in? Het inzicht kwam toen ik mij voor de zoveelste keer bezeerde aan een keukenkastje. Onhandig!

Ik besloot dat een TED-waardige spreker een expert is op zijn of haar vakgebied. Dus besloot ik een boek te schrijven over mijn eigen onhandigheid en wat ik daarvan had geleerd als ondernemer. Door mijn zwangerschap lukte het mij (heel onhandig getimed) niet om mijn boek af te krijgen voor mijn TEDtalk.

De TEDtalk was een succes en ik besefte hoe gaaf het is om vanaf een podium zoveel mensen te kunnen inspireren. Daar wilde ik meer mee gaan doen. Al hadden een baby op de wereld zetten en mijn boek afschrijven de eerste prioriteit.

Eind 2016 was de boeklancering van ‘Ondernemend én Onhandig’. Helaas viel de lancering in het weekend dat de wereld op zijn kop stond dankzij de nieuwe president van Amerika. Wat natuurlijk behoorlijk onhandig is qua timing (wederom). Helaas kreeg mijn boek niet de aandacht waar ik op had gehoopt.

Dus zat er maar een ding op; zelf het land in om de inhoud van mijn boek te verspreiden. Alleen had ik dan wel een goede lezing nodig. Deze had ik namelijk nog nooit helemaal zelf ontworpen. Precies op dat moment zag ik op internet dat Lisa ging starten met het ‘Maak met mij jouw lezing’-traject. Tja, toeval bestaat niet.

 

Wat ik van Lisa heb geleerd.

In het verkennende telefoongesprek kreeg ik van Lisa al erg veel tips om een goede opzet te schrijven voor een lezing. Zoals het delen van een oneven aantal inzichten en tips als rode draad door het verhaal. Verder bleek er genoeg ruimte voor het vertellen van anekdotes en interactieve werkvormen.

Tijdens de fysieke trainingsdag kwam ik door problemen in het OV meer dan een uur te laat binnen wandelen. Over een onhandige binnenkomst gesproken. Gelukkig waren alle deelneemsters en Lisa heel begripvol. Die dag oefende we verschillende elementen uit ons verhaal en was er ruimte om dingen uit te proberen. Zo eindigt mijn lezing nu met een liedje over ‘vallen en opstaan’.

Voor mij was het grootste inzicht dat een lezing vooral niet zo serieus hoeft te zijn. In mijn ogen waren experts die lezingen gaven altijd super serieus. Dat past niet zo goed bij mij en ik ben blij dat ik van Lisa daarin alle ruimte kreeg om heel erg dicht bij mijn eigen persoon te blijven.

 

Mijn lezing.

Inmiddels geef ik regelmatig mijn lezing ‘Ondernemend én Onhandig – De kracht van kwetsbaarheid’. Op startersdagen, bij netwerkclubs en recent ook bij een stichting voor mensen die op zoek zijn naar werk. Soms bel ik zo’n partij zelf of ze komen via mijn netwerk bij mij terecht.

Het leuke aan mijn lezing is dat de titel al een bepaald type mens afschrikt. Dus zitten er in mijn zaal altijd hele lieve gevoelige dames en heren met een open mind. Wat ze ook allemaal gemeen hebben, is dat ze zich in het begrip ‘onhandig zijn’ herkennen.

Het mooiste moment tijdens de lezing voor mij is dat deelnemers met elkaar in gesprek gaan over hun eigen onhandige acties. Ik zie mensen totaal op gaan in het verhaal van een ander. Meestal wordt er ook samen gelachen, kortom echte verbinding vanuit kwetsbaarheid.

Afgelopen keer vertelde een dame dat ze een totale black-out had gekregen op een podium. Sindsdien had ze nooit meer voor mensen durven zingen, terwijl ze daar altijd zo gelukkig van werd. Dit was de eerste keer dat ze dit verhaal vertelde en er gebeurde iets met haar en de groep. We voelden allemaal de beladenheid en de onderliggende emotie. Een heel krachtig moment was dat.

Een dag later mailde ze de organisatie: ”Het was een hele mooie en inspirerende workshop en absoluut de 4 uur reizen vanuit Hoorn waard!”

Ik geef mijn lezing vooral vanuit mijn missie om onhandigheid op alle niveaus bespreekbaar te maken. De groepen mensen die ik probeer te bereiken, kunnen wel een portie zelfvertrouwen gebruiken.

 

Learning by doing.

Ik ben blij dat Lisa mij heeft laten zien hoe je een mooie afwisselende lezing kunt opbouwen. Er zijn zoveel werkvormen en elementen mogelijk. Het kennismakingsgesprek en de trainingsdag met andere deelnemers waren enorm waardevol. Gewoon dingen uitproberen, ik hou van learning by doing.

En als je dan een mooie basis hebt voor je lezing dankzij het traject van Lisa, dan gaat het learning by doing gewoon verder. Je lezing pitchen en online neerzetten, partijen benaderen en dan heb ik het nog niet eens over alle dingen die tijdens je lezing fout kunnen gaan. Voor mij staat de titel van mijn lezing ook symbool voor mijn proces als spreker: Ondernemend én Onhandig.

 

Raimke van den Beemt-Groothuizen


Ik ben benieuwd wat je vindt. Laat hieronder een reactie achter. Dan kunnen we leren van elkaar.