Na jarenlang als consultant in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, heeft Meike van Tilburg 12 jaar geleden heel bewust gekozen voor een andere weg. Nu geeft ze lessen in Mindfulness, Compassie en ACT trainingen op verschillende locaties. Samen hebben we haar lezing ‘Natuurlijk Leiderschap, van vervreemding naar verbinding’ vormgegeven. In dit blog artikel verteld Meike haar verhaal.

 

Van vervreemding naar verbinding

Soms zijn er van die dagen dat je achter je pc zit, met heel veel ideeën en dat het niet stroomt. Een jaar geleden had ik zo’n moment. Ik zat te struggelen met advertenties, Google Ads, en vond niet de juiste manier om mijn visie, mijn verhaal te delen met de wereld. De wens om te vertellen was groot, het format van een advertentie zo beperkt.

Op YouTube zag ik, vast niet heel toevallig, een video van Lisa Portengen langskomen. Die trok mijn aandacht. ‘Maak mij met jouw lezing’ ; ja, dat was wat ik zocht! Ik voelde enthousiasme en tegelijkertijd ook angst. Spreken voor publiek…. Hoe ga ik de interesse vasthouden? Is mijn boodschap wel interessant voor een ander? Zit er iemand op te wachten? Maar vooral… Te midden van al deze gedachten was er ook een duidelijke ‘JA!’ . Ik voelde dat dit een stap was die ik wilde zetten.

 

Het proces van mijn lezing: enthousiasme en onrust

Het eerste gesprek met Lisa was al gelijk positief. Haar enthousiasme over mijn ideeën, sterkten mij in de gedachte dat mijn boodschap gedeeld mocht worden. Die bevestiging had ik even nodig. En tegelijk was er ook onrust; hoe ga ik mijn gedachten in een vorm gieten die een lezing wordt? Welke structuur is er nodig en hoe houd ik de aandacht vast? En daar was Lisa die duidelijk zei; het komt goed! Zij gaf een voorzet voor een script waarmee ik vervolgens weer aan de slag kon.

 

De livedag; practice what you preach!

Heel veel zin had ik in de livedag. Het idee dat na afloop mijn lezing klaar zou zijn, gaf mij zoveel energie! Maar het liep anders. Die dag was de start van een nieuw proces. Het werd mij zo duidelijk hoe belangrijk het is om contact te maken met je kern. Tot in de middag stond ik een lezing te houden, die niet echt vanuit mijzelf kwam. Ik voelde dat ik mezelf aan het forceren was, dat mijn woorden er waren om de ander te overtuigen, dat ik probeerde aan te sluiten bij het verhaal van de ander. En daardoor de verbinding met mezelf kwijtraakte en dus ook het contact met het ‘publiek’. Ja hoor, op duidelijke wijze lieten Lisa en de andere deelnemers van de dag mij inzien dat er nog werk te doen was. Als ik wilde vertellen over natuurlijk leiderschap, dan moest ik eerst terug naar mijn kern en dan vertellen vanuit dat contact. Authenticiteit als basis. Practice what you preach!

 

Aandacht voor aandacht; Natuurlijk Leiderschap

In de tijd erna, heb ik de ruimte genomen om de lezing even los te laten. In ieder geval het schrijven. Ik maakte contact met mijn hart, durfde te voelen wat er wilde ontstaan. En ook wat er losgelaten mocht worden. In die tijd begeleidde ik een retraite in de bergen van Noord Spanje. En daar viel alles op zijn plek. Yes! De natuur die zoveel in beweging zet. Je als vanzelf terugbrengt tot je kern. Alle laagjes vallen even weg, als je offline bent, en in contact met de wind, de sneeuw, de bomen en de hoogte. Als ik wil vertellen over natuurlijk leiderschap, want dat is het thema van mijn lezing, dan kan dat niet zonder te realiseren, te ervaren en te benoemen wat dat voor mijzelf betekent. Net als de natuur, zijn het geen rechte lijnen, zijn er zijpaden en vertakkingen. Dat we ons aanpassen aan de omgeving dat hoort erbij. Meebewegen is goed, zolang het soepel gaat. Maar op het moment dat het begint te kraken is het belangrijk om te luisteren. Om naar binnen te gaan, aandacht te geven aan jouw innerlijke stem. Contact te maken met je authentieke zelf. En van daaruit een volgende stap te zetten.

En dat is het mooie aan Lisa. Tijdens het traject; Maak met mij jouw lezing! geeft ze de juiste inspiratie en steun. Ook laat ze je goed voelen wat je zelf mag doen. Het is jouw lezing en zij faciliteert daarin. Op een vriendelijke, kordate wijze. Mijn aandacht ging in het begin teveel uit naar buiten; vertel het mij maar, wat moet ik zeggen? Maar het is mijn verhaal, mijn authentieke story en die kan alleen ik zelf vorm geven. In contact met de natuur, in verbinding met mijzelf. En nu is hij daar, de lezing ‘Natuurlijk Leiderschap, van vervreemding naar verbinding’. Waarin ik vertel over mijn eigen ervaringen en iedereen uitnodig om daar ook een stap in te zetten. Omdat ik geloof dat het niet alleen jezelf helpt maar ook de wereld een stukje mooier maakt.

 


Ik ben benieuwd wat je vindt. Laat hieronder een reactie achter. Dan kunnen we van elkaar leren.