Durf om te doen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: pas nadat ik me had aangemeld voor het traject met Lisa, durfde ik me in te schrijven bij een goed sprekersbureau. Binnen een paar weken ben ik ook nog eens twee keer geboekt! Volgende week ga ik mijn eerste lezing geven en een paar weken later ook nog één in Delft.

Het sprekersbureau heb ik zelf benaderd. Ik heb uitleg gegeven over wat ik doe tijdens een lezing. Ze reageerden heel positief en wilden meteen een account voor mij aanmaken op hun website. Zo gezegd zo gedaan. En twee weken later kwam de eerste boeking al binnen. Nog voor ik echt de training van Lisa heb gehad.

Dus: fake it till you make it. 

Hoe heb je die stap gezet om spreker te worden?

Via LinkedIn heb ik om een regisseur gevraagd. Een kennis kwam toen met de tip om contact met Lisa te zoeken. Dat heb ik gedaan. Het eerste gesprek met Lisa was om te kijken of we een klik hadden. Je gaat een hele dag intensief samenwerken,  dan is een persoonlijke klik wel gewenst…

Maar goed,  het voelde gelijk kundig, professioneel en liefdevol en ik voelde me totaal niet onder druk gezet. Als ik het public speaking traject van Lisa wilde volgen, kon ik zelf over een paar dagen terugbellen. Maar zo lang heb ik niet gewacht, ik wilde gelijk beginnen en heb die avond al een mailtje gestuurd.

We hadden een persoonlijke en professionele klik. Lisa luistert heel goed. Lisa legt je niks op. Ik voelde gelijk dat ze me ging helpen zoals ik dat wil. Dus mijn lezing is mijn eigen stijl gebleven, en is veel sterker gemaakt…

Als je spreker wilt worden lijkt het begin lastig

Ik gaf veel workshops aan scholen en bedrijven, opeens werd ik gebeld om een uur lang 150 mensen te entertainen met mijn onderwerp. Dat gebeurde precies op het moment dat ik het plan kreeg om me meer in de richting van “spreker” te ontwikkelen. Voor mij was dat een duidelijk teken om serieus stappen richting spreker worden te zetten. Ik had tenslotte de wind in de rug.

Toen ik daadwerkelijk begon met het schrijven aan mijn eigen lezing voelde ik dat ik hulp van een professional nodig had om er echt iets heel goeds van te maken.

Net over een klein drempeltje heen geholpen

Tips van Lisa waren o.a. niet mijn armen over elkaar doen, hoe mijn stem te gebruiken, de juiste houding, ze had veel originele speech ideeën et cetera. Maar de grootste winst was dat ik me zeker voelde over mijn lezing. Dat het goed was. Eerder twijfelde ik over van alles: ‘Zit die grote groep mensen waar ik nu voor sta eigenlijk wel op mijn persoonlijke verhaal te wachten?’ En nu denk ik: ‘JA! Ik ga een persoonlijk verhaal vertellen!’ Want Lisa weet en bevestigt dat wat ik in mijn hoofd heb, prima is. Bevestiging krijgen van een professional helpt je net over dat drempeltje heen.

Soms moet je gewoon een stap zetten en kijken wat er gebeurd

Eigenlijk heb ik eerst ‘JA’ tegen mezelf gezegd door het mezelf te gunnen om spreker te worden. Het is ook een kwestie van durven kiezen merk ik, en de wind in de rug kwam gelijk. Na jaren durfde ik pas de keuze te maken…. Nu denk ik: ‘Had ik het maar eerder gedaan…’ Als je durft te gaan voor iets, komen er nieuwe, leuke, onverwachte dingen op je pad.

Er waren twee type mensen die dag

Ik zou Lisa aanraden aan mensen die een lezing willen geven en daar professionele begeleiding bij zoeken. Het maakt niet uit waar een lezing over gaat, want er zijn twee soorten deelnemers in Lisa’s traject om spreker te worden. De ene groep heeft heel veel content en weet niet hoe er een leuk verhaal van te maken en de andere groep heeft nog weinig content, maar wil het wel graag. Lisa helpt alle twee de groepen op hun eigen manier. Hierbij merk ik echt dat Lisa een soort magische kracht geeft; je wilt het doen en je gaat het ook echt doen in de praktijk.

Publick speaking tips van Lisa

Lisa zegt bijvoorbeeld: “Wat jij hier zegt, voel ik hier helemaal niet. Dat zou ik daar en daar zeggen, dan voel ik hem wel.” Het is eigenlijk een opeenstapeling van leuke, handige, kleine tips en ze komt met zoveel mooie originele speech ideeën waarmee ze me enorm goed heeft geholpen. Alles valt ineens op z’n plaats. Het is echt een aftrap van wat ik hierna ga doen.

Wil je nog wat zeggen?

Ik ben heel blij met het marketing programma achteraf. Daardoor weet ik precies hoe ik de verkoop van mijn lezing aan moet pakken. Dat had ik natuurlijk nog nooit gedaan. En ik vind het nog leuk ook! Want echt verkopen is niet iets wat ik doe. Door de handige tips weet ik hoe ik in contact kom met de juiste mensen, op het juiste moment en vertel ik gewoon wat ik doe en waar ik voor sta. Dat dit hetzelfde is als waar de persoon aan de andere kant van de lijn ook voor staat. Want we zitten in de dezelfde branche…. Helemaal niet pusherig, maar gewoon leuk. Twee mensen met dezelfde passie die met elkaar praten… zoals gezegd; leuk. Nooit gedacht dat ik een verkoop gesprek zo leuk zou vinden.


Over Jeannette Welp

We praten over een aantal unieke eigenschappen van muziek. Het publiek ondervindt dat aan den lijve; er ontstaat een instant boowhacker orkest. Waaróm muziek een plek verdient in iedere organisatie wordt duidelijk tijdens deze lezing.

‘Play at work, work at play’ is een drie maanden durend traject; magie van muziek op de werkvloer met diverse workshops en de kracht van samen muziek maken.

Bekijk hier de video van een presentatie: http://www.jeannettewelp.nl/pg-1586-7-43776/pagina/home.html


Ik ben benieuwd wat je vindt. Wil je ook meer originele speech ideeën en een te gekke lezing maken? Laat hieronder een reactie achter. Dan kunnen we leren van elkaar.