Zomer 1998. Ik was net afgestudeerd aan de Akademie voor Kleinkunst. Ik was allround podium kunstenaar geworden. Dat staat dus op mijn diploma. Klinkt Sjiek he? Ik werd aangenomen bij een heel leuk toneelgezelschap en ik repeteerde voor mijn eerste voorstelling. Tijdens een van die repetities kreeg ik het zwaar. Het lukte niet. De scene liep niet lekker en ik kwam behoorlijk vast te zitten. Ik raakte geirriteerd en daardoor ging het eigenlijk alleen maar slechter. De regisseuse bleef heel rustig en vroeg: ‘Wat gebeurt er nu?’ Ik zei: ‘Ik weet het niet. Het lukt me niet. Ik kan dit niet!’
Ze nam me apart voor wat later zou blijken een van mijn grootste lessen in mijn leven. ‘Twijfel nooit aan je talent’ zei ze rustig en duidelijk. ‘Jij bent actrice. Jij hebt talent. Dus als iets niet lukt ligt dat niet aan jouw talent. MIsschien ben ik wel niet duidelijk genoeg in mijn regieaanwijzingen, heb jij gewoon je dag niet, ligt het aan de tekst, of aan de mis-en-scene…heb jij je niet goed voorbereid, het kan aan van alles liggen maar NIET aan jouw talent. Jij bent een prachtige actrice, vergeet dat nooit meer’.
Het werd een geweldig tournee.
Al jaren speel ik geen theater meer, alleen soms televisie maar ik probeer nooit meer te twijfelen aan mijn talent. Ook niet aan mijn andere talenten.

Gisteren belde ik een vriendin. Aanstaande donderdag gaat er op rokjesdag in Amsterdam iets spannends gebeuren waar ik nu nog niet meer over kan vertellen maar… ik ben er best een beetje nerveus ervoor. Dus ik belde die vriendin, voor een peptalk. Ik zei: ‘aaaahhgggg…Zeg even tegen me hoe leuk ik ben’ (wij kennen elkaar nu 15 jaar door en door dus zij weet precies wat ik bedoel)
Ze was even stil en zei toen: ‘Nee, daar ga ik mijn tijd niet aan verspillen liefje. Jij hebt echt geen peptalk nodig. Met jouw talent? Jij kan alles wat jij maar wilt. Dat weet je toch wel? Jij bent misschien nerveus, maar dat is nog geen angst. Spanning is goed, dat heb je nodig. Maar jij twijfelt toch niet aan jouw talent??’

Daar was ie weer. Die gouden tip. Twijfel nooit aan je talent. Hij was blijkbaar even weggezakt… Maar Boem… het zit weer in mijn hart.

En bij jou? Geloof jij in je talenten? Vertrouw jij erop dat als je je goed voorbereid, open stelt, de juiste mensen om je heen verzamelt en de goede intenties hebt, dat het jou dan ook lukt?

Ik ga ervoor a.s donderdag. En twijfel niet aan mijn talent. Maar vertrouw erop.