Smullen van je leven!

In deze serie van vijf blogs lees je over hoe je jezelf optimaal kunt voeden op alle aspecten van je leven. Deze week deel 5: optimale voeding op het niveau van je ziel. 

In de blog ‘ smullen van je leven – deel 1 t/m 4 kon je lezen over hoe je het zelfgenezend vermogen van je lichaam optimaal kunt boosten door te kiezen voor de juiste voeding op fysiek, emotioneel, mentaal , en relationeel niveau. Als je je tevreden voelt omdat je goed hebt gegeten, je emotioneel fijn voelt omdat je in je behoeftes voorziet, je de kracht van je gedachten kent en je fijne mensen in je leven hebt kom je op het volgende en laatste niveau terecht: je ziel.

Je ziel. Wat is dat nou precies? De ziel is niet makkelijk in woorden te vatten. De ziel wordt ook wel gezien als jouw licht, jouw hogere deel, dat deel van jou dat altijd bestaat. Als je naar het woord ziel kijkt dan heeft het in diverse talen een verband met woorden als adem, lucht, geest, wind, ruimte of zee. Een abstract gegeven dus.
Toch kunnen we er ons allemaal iets bij voorstellen. Als iemand ‘bezield’ iets vertelt. Als iemand zijn ‘ziel en zaligheid’ ergens inlegt. Of als je met je ziel onder je arm loopt. De ziel heeft alles te maken met de zin van het leven. De zin van jouw leven. Je bevlogen voelen. Een innerlijk vuur hebben dat kan aanvoelen als een waakvlammetje of als een niet te stoppen bron van warmte en licht.

Zin in je leven

Ook je ziel kun je optimaal voeden. Een blije, vervulde ziel geeft je bergen energie en is van grote waarde voor je immuunsysteem. En de lekkerste voeding voor je ziel is: de zin van jouw leven voelen ofwel: zin hebben in je leven.

Als mens sta je in verbinding met iets wat jou inspireert en leidt. Noem het je intuitie of Hogere Zelf. Noem het God of noem het waar jij je goed bij voelt. En deze innerlijke stem weet precies hoe jouw vonk aangaat. Hoe jouw waakvlam een groot vuur wordt. En hiervoor is er geen vast recept van ingrediënten. Je kunt jezelf de vraag stellen: Wat wil ik hier doen op aarde? Waar leef ik voor? Wat is mijn levensopdracht? Waardoor krijg ik zin in mijn leven?

En misschien zul je merken dat jouw levensopdracht of zin van je leven gaat over daar waar jij van betekenis bent voor anderen. Waar je jouw unieke gaven en talenten kunt inzetten voor jezelf en de mensen om je heen.

Tip:
Vraag anderen eens hoe ze jouw zien. Wat zien ze als jouw unieke talent of gave? Dit kan je helpen om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken of te laten groeien.

Wat als je het niet weet?

Maar wat als je de stem niet hoort? Als je geen idee hebt waar jij van ‘aan’ gaat. Als jij niet weet wat je levensopdracht is? Als je niet weet waar jij voor je bed uit moet komen? Of wat als je gewoon elke dag je bed uitkomt omdat je nou eenmaal om 9 uur op je werk moet zijn en de huur betaald moet worden? We leven in een tijd waarin je door veel challenges en cursussen steeds weer uitgedaagd wordt jouw unieke zelf te zijn, je talenten te ontwikkelen en vanuit jouw essentie te leven. Door deze overvloed aan informatie en talrijke voorbeelden van mensen die het leven van hun dromen leven kun je soms ontmoedigd raken.

Het antwoord (of de vraag) is heel simpel. 

Gelukkig is er een piepkleine ingang. Een hele simpele vraag die kan leiden tot grote dingen.
Interesseert iets je of interesseert iets je niet? Zo simpel.
Als iets je niet interesseert verlies je bakken energie. Je sleept jezelf de vergadering of dag door. Je verveeld je dood. Niet letterlijk maar eigenlijk ook wel. Je voelt niet dat je leeft. Je loopt op een dood spoor en je weet dat het je niet verder gaat brengen. Door dingen te doen die je niet interesseren rem je jezelf en je immuunsysteem af. Zonde eigenlijk.

Hoe anders is het als iets je wel interesseert. Of het nou postzegels verzamelen, in de tuin wroeten, je boekhouding kloppend maken of spreken voor een mensenmassa is. Als iets je interesse heeft voedt het je en krijg je er energie van. En juist deze energie maakt je nieuwsgierig en helpt je groeien. Het zorgt voor voldoende reserves om uitdagingen te overwinnen. Je voelt je ‘in de flow’ en vergeet soms de tijd. Je interesse heeft moeiteloos je aandacht. Het helpt je ontwikkelen en hoe verder je hierin gaat hoe meer je waarschijnlijk van betekenis gaat zijn voor anderen. Voor je het weet is je kleine interesse uitgegroeid tot passie en iets waarmee je anderen kunt helpen.

Tip:
Maak eens een lijstje van 5 dingen waar jij blij van wordt en die je interesseren.En maak ook een lijstje van jouw gemiddelde dagelijkse bezigheden. Komen jouw vijf interesses hierin terug? Nee? Dan is het een mooi moment om dagelijks 1 of 2 interesses in je dag te gaan brengen.

[thrive_leads id=’16975′]

Maak het mogelijk. 

Door klein te beginnen kun je veel mogelijk maken en jezelf enorm voeden. Een uurtje tangoles (of waar jij dan ook blij van wordt) per week kan je bergen energie en inspiratie geven en maakt net het verschil tussen uitgeblust of voldaan op de bank ploffen. En dat komt ook je relaties ten goede.

Tip:
Als je niet goed weet wat je interesse is, stel jezelf dan eens de volgende vraag. 
Als ik nooit meer hoefde te werken omdat er genoeg geld zou zijn en er verder ook geen beperkingen zijn, wat zou ik dan doen met mijn dagen?

Luister maar naar wat er in je opkomt, hoe gek het ook mag klinken. Laat alle ‘ja maars’ maar even voor wat ze zijn, in je fantasie mag nu even alles. Hier kunnen hele waardevolle antwoorden uit voort komen. De volgende stap is te gaan onderzoeken hoe je dit in je leven kunt gaan toepassen.

Tip:
Houd het klein. Wat kun jij doen om dagelijks of wekelijks meer tijd te besteden aan datgene wat jou interesseert?

Als je naar de oorsprong van het woord interesse, enthousiasme en inspiratie kijkt kom je uit bij woorden als God omvattend en de Geest inademen. Jouw inspiratie, jouw interesse is jouw directe lijntje naar je Hogere Zelf of God (in de breedste betekenis van het woord) en dus de allerbeste en allerlekkerste voeding voor je Ziel.

Het is dus heel simpel: interesseert het je of interesseert het je niet? Door elke dag gewoon even je interesse te volgen, al is het maar een kwartiertje, voedt je je Ziel enorm.
En als jij bruist van energie omdat je een doel of passie hebt in je leven dan zullen ook alle andere niveau’s daarvan meeprofiteren. Je zult enthousiast communiceren met anderen over dat waar jij zo blij van wordt, je gedachten gaan vanzelf naar dat wat je voedt, je voelt je vervuld en je voelt de energie letterlijk door je heen stromen. Smullen maar!

Bron: o.a. versterk je helend vermogen (en de masterclass psycho immunologie) van Henk Fransen

Lees hier de andere blogs van Romana : ” over hoe je jezelf optimaal kunt voeden op alle aspecten van je leven “

Deel 1 – Smullen van je leven – je lichaam
Deel 2 – smullen van je leven – je emoties
Deel 3 – Smullen van je leven – je gedachten
Deel 4 – Smullen van je leven – je relaties