Lef, wat is dat eigenlijk? En hoe neem je nu die life changing beslissing, vroeg Smart&Sexy-redacteur Judith zich af, momenteel zelf bezig met plannen die best wel wat lef vergen. Lef is moed of durf, staat in de Dikke van Dale. Leuk, maar die lef of moed moet je nog steeds zien te verkrijgen om daadwerkelijk een spannende beslissing te nemen. Hoe dat lukt? Door, natuurlijk!, te vertrouwen.

 ‘Als ik iets spannends wil doen, roep ik dit heel hard’, schreef Lisa laatst op Facebook. ‘Zodat iedereen het weet en ik er niet meer omheen kan.’ Eigenlijk zouden we dit allemaal moeten doen als we zeker weten dat een spannende beslissing of actie ons verder gaat brengen of gelukkiger maakt. Toch is dat in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Spannende dingen, dingen die lef vergen, zijn dingen die we voor onszelf houden, voor ons uit schuiven, waar we over wikken en wegen: zal ik wel, zal ik niet? Dingen die ons leven een heel stuk leuker kunnen maken, maar waar we toch de tijd voor nemen om ze daadwerkelijk te doen. (Als we ze al doen…) Omdat het ons leven verandert. En ook al willen we dat soms, toch is het eng. Want we verliezen een bepaalde mate van zekerheid. Het vertrouwde, ook al zijn we dat zat of vinden we dat saai, maakt plaats voor iets nieuws.

Toe aan iets nieuws

Gisteren sprak ik op een netwerkbijeenkomst een man van 45. Hij had zijn baan bij de bank opgezegd en ging na twintig jaar trouwe dienst iets heel anders doen. Wat wist hij zelf nog niet en dat maakte hem enerzijds blij, maar anderzijds ook heel zenuwachtig. ‘Ik had het al een paar jaar niet meer zo naar mijn zin’, vertelde hij me. ‘Ik miste de uitdaging, de motivatie om iedere dag weer enthousiast aan de slag te gaan. Ik realiseerde me dat ik nog maar 45 ben en dat ik nog meer dan twintig jaar moet werken. Dat gaf de doorslag om ermee te stoppen.’ Zijn familie en vrienden hadden gemengd gereageerd. De één vond het mooi, moedigde hem aan en gaf hem groot gelijk. De ander vroeg zich af waarom hij zijn zekerheid in vredesnaam op gaf voor nog niks. ‘Het klinkt gek’, zei hij. ‘Maar ondanks dat dit soort opmerkingen me nerveus maken, voelt het vanbinnen of het goed gaat komen.’

Vertrouwen

Daar was ‘ie weer. Dé factor die mensen beslissingen doet nemen zonder dat er nog een duidelijk toekomstbeeld is: vertrouwen. De bondgenoot van lef. De houvast die je nodig hebt om stappen te durven zetten, om life changing besluiten te nemen. Het gevoel dat, ook al roept je verstand of je omgeving ‘zou je dat nou wel doen?!’, je vertelt dat het goed komt.

Bij de één is dat gevoel heel sterk aanwezig, de ander moet wat dieper graven om het de boventoon te laten voeren. Maar het is er wél, blijkt ook uit Lisa’s boek Het Regent Geluk, waarin les 37 wordt besproken uit Een Cursus in Wonderen: mijn heiligheid zegent de wereld. Je hoeft het alleen maar de ruimte te geven.

Dat vergt natuurlijk wat uitleg. En laat Koos Janson, Lisa’s spirituele coach tijdens de Feel Good Challenge, dat nu heel goed kunnen. “Het stemmetje zou je dat nou wel doen?!” vertelt hij, “is jouw eigen geloof in zwakheid. Een geloof dat niet terecht is want de mogelijkheden van je ware natuur zijn onbegrensd.”

Kijken in alle rust

De mogelijkheden van je ware natuur zijn onbegrensd, mooi! Maar wat moet je dan met die kritische ego-gedachten? Wegsturen is leuk gezegd, maar dit lukt meestal niet of maar tijdelijk. Ze komen altijd weer terug en meestal op een onbewaakt moment. ’s Nachts bijvoorbeeld, als je eigenlijk lekker wil gaan slapen, wanneer je nét je ogen sluit op je yogamat, of tijdens dat ontspannen avondje op de bank. Weg Zen-moment!

“Het beste is om er in alle rust naar te kijken”, legt Koos daarom uit. “Dit neemt de paniek en de angst even weg en brengt je op praktische ideeën. Denk in plaats van die angstscenario’s ik kan voor altijd zonder zorgen zijn. Zorgen helpen namelijk niet. Nuchter en praktisch kijken en denken wel. Door rustig naar de zaken te kijken, krijgt de liefde in je ware natuur weer ruimte. Ruimte om te zeggen je leeft in het veld van alle mogelijkheden en de werkelijkheid bestaat uit liefde en liefde kent geen zorg.”

“Door zo te denken pas je een houding van vertrouwen toe”, legt Koos uit. “Vertrouwen dat met de dag zal groeien en in deze staat van vertrouwen gaat je oog vallen op details, tekens. Tekens die je vertellen dat het goed gaat komen, tekens die je op ideeën brengen, de juiste richting op sturen, je inspireren. De cadeautjes van het leven.”

Ik heb de afgelopen tijd al een paar mooie cadeautjes ontvangen. Jij ook?

Heb jij iets bijzonders gedaan? Iets dat lef vergde? Of ben je op dit misschien met iets heel spannends bezig? Wat is voor jou lef? Praat mee met de redactie.

If you don’t go through life with an open mind, you will find a lot of closed doors.