Interview met Alice, oprichtster van The Cupcakery. in Haarlem.
Tijdens verschillende evenementen kregen onze Smart&Sexy gasten haar heerlijke cupcakes dus we vonden het tijd worden voor een goed gesprek 😉

Hoe ben je begonnen?
“Vier en een half jaar geleden had ik het idee om voor mezelf te beginnen. Ik werkte toen nog bij een grote uitgeverij, waar je veel buitenlandse tijdschriften te lezen krijgt. Op een dag keek ik in een Engels glossy en zag een prachtige foto van cupcakes. Dat heeft mij toen geïnspireerd en op een idee gebracht. Ik kon altijd al goed bakken. Ik kom uit Duitsland en daar wordt heel veel thuis gebakken. Er wordt daar verwacht dat je zelf bakt, en taart en gebak niet kant en klaar koopt. 
Ik heb dus altijd al zelf gebakken met verjaardagen en feestdagen. Samen met mijn moeder en ook met mijn oma, bakten we de lekkerste dingen. Ik heb van hen geleerd om puur te bakken, met de beste ingrediënten. De cupcakes van The Cupcakery zijn dan ook gemaakt met mijn oma’s beste recept. “

Hoe omschrijf jij je eigen cupcakes?
“Het cakeje is heel luchtig. Ik bak altijd dagvers met heel goede ingrediënten. Dat is erg belangrijk want de smaak moet gewoon heel goed zijn. Ik gebruik dus nooit cakemixen. Alles wordt op ambachtelijke manier gebakken. De topping is een luchtig opgeklopte botercrème. Onze cupcakes zijn ook niet zo zoet als de Amerikaanse versie. De smaak is alles bepalend. Ik vind dat een cupcake vooral lekker moet zijn. Dat ik het cakeje ook nog prachtig  kan decoreren is mooi meegenomen.”

Alice Bohm - fotosession

Waar werk je?
“Ik maak gebruik van een professionele bakkerij. Hier bak ik al mijn cupcakes, meestal s’nachts omdat ze altijd dagvers geleverd worden. Bij ons komt dus nooit iets uit de vriezer! Conserveringsmiddelen zijn uit den boze.  Ik eet zelf ook zeer bewust, zoveel mogelijk biologisch. Kleurstoffen gebruiken ik meestal alleen voor de suikerdecoratie. Fondant en marsepein in kunnen in elk gewenste kleur gemaakt worden. Elke klant kan zelf kiezen wat betreft de kleur van het bakkuipje en de decoratie. Uiteraard kunnen de cupcakes ook met een  logo gedecoreerd worden. Dit is vooral van toepassing voor bedrijfs evenementen en beurzen. “

Waarom ben je begonnen met het bakken van cupcakes, en geen taarten?
Vier jaar geleden waren cupcakes iets nieuws, iets waar de meeste Nederlanders nog nooit van hadden gehoord.  Fingerfood en “makkelijk eten” waren toen al trendy. Dit is dan ook de reden waarom ik cupcakes maken erg toepasselijk vond. Mijn bedrijf bestond al vóór de grote ‘cupcake boom’ in Nederland. Je kunt dus wel zeggen dat ik destijds een van de trendsetters was.”

Hoe ziet jouw dag eruit?
“Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe website met heel veel foto’s . Over ongeveer een maand is de nieuwe website klaar. De oude, meer beknopte, website is nog steeds online: www.thecupcakery.nl
Overdag zit ik veel achter de computer, doe de administratie en beantwoord alle mails. Bovendien maak ik afspraken met bruidsparen en leveranciers, bezoek ik locaties en moet natuurlijk ook leveren.  S’nachts ga ik bakken en afhankelijk van de planning decoreer ik de cupcakes de volgende ochtend. In de drukke zomermaanden kan ik soms niet alles alleen doen. Dan heb ik vaak wat mensen die mij helpen met het decoreren, leveren en opbouwen op evenementen, maar bakken doe ik altijd zelf! “

Heb jij een smart&sexy tip voor ons?
Als je denkt, dit is het: DOEN.
Stel het realiseren van je droom niet uit. Heb passie voor je vak en ga ervoor. En vooral, blijf doorzetten.