Er wordt enorm veel geschreven en gezegd over the law of attraction, oftewel de wet van de aantrekking, en toch blijft het een lastig te bevatten concept. Als je aan iets denkt en je wil het maar graag genoeg dan komt het naar je toe, werkt het zo? Maar.. hoe dan? Redacteur Eva verdiepte zich in ‘law of attraction-goeroe’ Abraham Hicks en volgde onder andere een workshop over dit onderwerp bij Sery Wouter in Amsterdam.

Magneetjes

Laten we even beginnen bij het begin. De wet van de aantrekking gaat uit van het principe dat alles (mensen, dieren, planten, spullen) energie is en dat die energie op een hoge frequentie kan zitten, oftewel positief geladen kan zijn, of op een lage frequentie kan zitten. En dat alles wat op eenzelfde frequentie zit, naar elkaar toe trekt. Vandaar dat op sommige dagen alles als vanzelf goed lijkt te gaan en dat op andere dagen alles mis lijkt te gaan en je steeds pech hebt. Je zit dan op een hoge of lage trilling en je bent dus een magneetje, zoals Lisa altijd zegt. Je merkt het ook aan de sfeer als je ergens binnen komt, sommige mensen geven je energie waar anderen het uit je lijken te zuigen. We pikken doorlopend energie op, we zijn er zo aan gewend dat het vaak niet eens meer opvalt. Na een strandwandeling voel je je helemaal opgeladen en na een uurtje in een druk winkelcentrum voel je je waarschijnlijk moe. De energie is anders. Je merkt het zelfs aan spullen (je voelt je lekkerder in die ene jeans dan in die andere) en aan eten (een vers bereide maaltijd geeft meer energie dan een magnetron-maaltijd). Net als de wet van de zwaartekracht is dit er gewoon. Altijd. Je hoeft ook niet te zeggen: vandaag ga ik de zwaartekracht eens toepassen op mijn leven.  Het is. En de wet van de aantrekking dus ook. Voor iedereen, waar je ook woont, ongeacht je omstandigheden en zonder oordeel.

 

Zoekmachine

Energie is geen vaststaand iets. Het stroomt, het beweegt en het is beïnvloedbaar. And here is where it gets interesting. Dit is waarom jij invloed hebt op je jouw energie, jouw frequentie en dus op wat jij aantrekt in je leven. Als je eenmaal de goede frequentie te pakken hebt, hoef je ‘alleen maar’ te bepalen wat je graag zou willen in je leven en je kunt het naar je toe trekken. “Vergelijk het met Google”, zegt Sery Wouter in haar energy-class. “Daar kun je alles uit opvragen wat je maar kunt bedenken en het werkt hetzelfde voor iedereen. Het maakt niet uit waar je woont, of je een goed of slecht mens bent, iedereen heeft toegang tot Google en kan intypen wat hij wil. En dan krijg je precies dat, dat wat je gevraagd hebt. De een maakt er optimaal gebruik van, de ander wat minder. Maar het is er wel. Dus wat type je in in jouw zoekmachine?”

 

Eerst geloven, dan zien

Het is dus zo simpel als het lijkt, maar ook weer niet helemaal. Want hoe zorg je dat jouw ‘zoekopdracht’ of jouw bestelling zo optimaal mogelijk is? We kennen natuurlijk het principe wel van affirmaties, van het formuleren van positieve gedachten. Maar deze werken niet als je ze niet helemaal gelooft of als er een angst achter zit of verdriet of een rotgevoel. Je kunt wel proberen te denken ‘ik krijg een nieuwe baan’ maar als je je ondertussen heel veel zorgen maakt omdat je al twee maanden geen werk hebt en je er eigenlijk geen vertrouwen in hebt, dan stuur je die gedachte alsnog op een lage frequentie de ruimte in en zal je er geen positieve dingen (geweldige nieuwe baan) mee aantrekken.

 

Je belangrijkste taak en de basis van de werking van de law of attraction is dus: zorg dat je je zo goed mogelijk voelt. En hoe een leuke opdracht is dat? Pas dan, als je energie meer up is kun je een goede, positieve vibe aan je gedachten meegeven. Pas dan kun je echt gaan vragen om de specifieke dingen die je graag wil manifesteren in je leven. Geluk als startpunt dus in plaats van als doel. We zijn geneigd om te denken, ik ben gelukkig als ik…. (meer verdien, een leuke relatie heb, mijn irritante collega verandert, een ander huis kan kopen, slanker ben). Precies deze manier van denken is waar je de wet blokkeert. Het is niet ‘als…dan’ en niet ‘eerst zien, dan geloven’ maar precies andersom. Het is eerst geloven, dan zien. Door je zo goed mogelijk te voelen zorg je dat de weg vrij is om de wet van de aantrekking te laten stromen en werken. Of zoals Abraham het zegt: allowing abundance to flow. Toestaan dat overvloed kan stromen.

 

Baby steps

En wat als je je gewoon nog niet goed voelt? Als je ontrevreden hebt over iets, het gaat mis, je hebt ruzie, je voelt je rot? Gefeliciteerd, dat is namelijk een duidelijk signaal dat er iets is wat je anders wil en hét moment om helder te krijgen wat precies. Vervolgens gaat het om de kleine stapjes. Want let’s be honest: het is nou eenmaal moeilijk echt te geloven dat er een groot geldbedrag naar je toe zal komen als je over een stapel supermarktfolders gebogen zit omdat je alleen rond kunt komen als je alle aanbiedingen uitpluist. Wat helpt is om jezelf de tijd te geven je langzaam beter te laten voelen over een bepaalde situatie. Kies je gedachten bewust uit en ga op zoek naar gedachten die wat beter voelen. In jouw woorden. En het meest sterke middel hierbij is om het op te schrijven. Het is een oefening die Abraham ‘reaching for better thoughts’ noemt. Iets wat je altijd kunt doen in iedere situatie waar je je rot over voelt. Denk je alleen maar aan hoe moeilijk het is dat je van weinig rond moet komen? Of kies je om ook te denken: deze situatie maakt me creatief, maakt me dankbaar voor wat ik wel heb, het lukt me wél om het te redden op deze manier en naar meerdere supermarkten fietsen houdt me fit.

 

Speak of what you want  

Bewust Expres Positief zijn, noemt Sery het. Waar je aandacht aan geeft groeit dus kies er bewust voor om aandacht te geven aan het positieve. Dat klinkt logisch en simpel maar het is een hardnekkige gewoonte van ons om te praten over wat we niet willen, om te vertellen wat er moeilijk is als iemand vraagt hoe het gaat en om vooral bezig te zijn met wat we nog willen verbeteren, nog moeten doen en ons te irriteren aan dingen. We praten vaak ‘slordig’ oftewel automatisch negatief. En dat houdt je frequentie dus laag. Je kunt elke situatie gebruiken om op zoek te gaan naar wat je wel wil en naar wat er wel al is waar je blij mee bent. Speak of what you want, praat over wat je wil.

  

Sery vertelt dat ze een burn out heeft gehad en in eerste instantie, als iemand haar vroeg hoe het ging, dan ook vertelde dat het niet zo goed ging en dat het moeilijk was. Totdat ze op zoek ging naar wat haar zou kunnen helpen en ze zich ging verdiepen in de law of attracton. Vanaf toen, als iemand het vroeg, zei ze dat het ‘beter’ ging. Dat voelt veel fijner dan je te blijven verbinden met het negatieve. Ze begon zich te richten op en te praten over de kleine verbeteringen. Zou ze gezegd hebben dat het fantastisch ging en dat ze bruiste van de energie, dan zou daar geen ‘echt’ gevoel achter zitten en zou het dus ook niet werken. Maar ‘beter’ voelt als waar en zorgde ervoor dat het ook echt steeds een beetje beter ging. Het was voor Sery het omslagpunt.

 

[thrive_leads id=’16975′]

Alsof het er al is 

Houd het in eerste instantie dus klein en simpel. Gedachten tillen je namelijk alleen naar een hogere trilling als ze goed voor je voelen en niet als ze als onvoorstelbaar en heel ver weg voelen. Think as if it is already done, zegt Abraham, alsof het al zo is. Dat lukt waarschijnlijk niet als je direct van een 0 naar een 10 probeert te gaan maar wel als je begint met kleine manifestaties. Toen ik hiermee begon te experimenten vroeg ik om gratis kopjes koffie’, vertelt Sery. ‘Het maakte niet uit hoe of wanneer of van wie, ik wilde graag gratis kopjes koffie. En ja hoor, binnen no time werden die me op allerlei momenten aangeboden. Door een collega of door een oude bekende die ik ineens tegenkwam en me uitnodigde. Of op een training waar hele lekkere gratis cappuccino was.’

 

Ease and flow

De wet van de aantrekking is meer dan een trucje om je wensen te vervullen. Het is eigenlijk een levenshouding. En een antwoord op piekeren, problemen analyseren en vastlopen. Een probleem op het ene gebied betekent niet dat je je daar extra mee bezig moet houden (wat we gewend zijn te doen) maar juist dat je je mag richten op de andere dingen in je leven die wel goed gaan. Je constant afstemmen op en verbinden met wat goed voelt. Bewust Expres op zoek gaan naar gedachten die beter aanvoelen. Speel ermee, maak het leuk en luchtig en kijk wat er gebeurd. Je hoeft niet te weten hóe of wanneer het komt, dat regelt de wet wel voor je. Zolang jij je focus houdt op wat je wel wil. Gebruik je fantasie, denk in details, vul het helemaal in. En ook heel belangrijk: ben dankbaar voor wat er al wel gelukt is, voor wat je  allemaal al hebt aangetrokken in je leven. De rest mag je gewoon los laten. Want dan kan het stromen.

 

Ease en flow zijn woorden die Abraham steeds herhaalt. Natuurlijk moet je doen wat nodig is en in actie komen. En ook wel gewoon hard werken soms. Maar ons is geleerd dat je moet afzien en zwoegen om dingen te bereiken (zeker hier in het Westen) en dat is helemaal niet waar. Het mag gewoon makkelijk gaan. Je bereikt dingen vooral door te weten wat je wil en je eigen magneetje te gebruiken om het naar je toe te trekken. Dat heeft niets met je omgeving of met anderen te maken. Natuurlijk zullen er vervelende dingen blijven gebeuren, that’s life, maar ook dan kun je ervoor kiezen om je energie weer omhoog te brengen (eventueel na een dagje sippen) en je te richten op de dingen die er wel zijn.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Sery Wouter is energy coach en geeft regelmatig een driedelige energy-class met de law of attraction als uitgangspunt. Kijk voor meer informatie op www.energy-class.nl.

Voor meer over Abraham zie: www.abraham-hicks.com. Op youtube zijn er ook veel fragmenten uit haar lezingen te vinden waarin je antwoorden hoort op vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

In het boek Ask and it is given (te bestellen maar ook als pdf op internet te vinden) staan 22 oefeningen die je kunt doen om je energie te verhogen en om je helpen aantrekken wat je wil. Door middel van schrijven, visualiseren, je fantasie te gebruiken. Een hele leuke daarvan, het focuswheel, staat hier ook uitgelegd: http://www.thevortex.me/the-focus-wheel-process/.