Dit keer een gastblog van Mirjam Boogaard, clown in opleiding. Zij doet mee aan de 100 dagen Feelgood Challenge en schreef onderstaande blog die we graag met jullie delen.

“Ik ben Mirjam en ben bijna 40. Woon samen met mijn 2 geweldigste mannen. Mijn man en mijn zoon van bijna 7 jaar.
Vele jaren ben ik al op zoek naar leuke uitdagingen maar vooral om rust krijgen in wat ik doe en wie ik ben. Vertrouwen in mezelf hebben en houden van mezelf. Ik wil me Smart&Sexy voelen. En wat is er mooier dat ik dat kan ervaren door Clown te zijn. Ik zit heerlijk op de clownsschool. De uitdagingen komen vanzelf daardoor, en ik mag als clown gewoon lekker mezelf zijn, en om mezelf lachen.”

Clown Wondertje, hihi even pauze

Lieve dame van de 100dagenFeelgoodChallenge, Mooie Smart&Sexy dame,

Tijdens de Bootcamp die georganiseerd werd door Smart&Sexy in het kader van de Feelgood Challenge vertelde ik dat mijn challenge is dat ik de clown voor me wil laten “werken”. De clown kan mij helpen een Mindful leven te hebben vol liefde. Zoals de clown in het leven staat zo wil ik in het leven staan. Ik vertelde aan de groep in het Amsterdamse bos over zijn eigenschappen. Ik heb er zoveel aan, aan clown zijn! De clown waar ik het over heb is dus niet de clown die een masker op heeft en zijn kunstjes laat zien, denk dat je dat al wel begrepen had!

 

 

De eerste eigenschap

De eerste eigenschap van een clown is voor mij een van de moeilijkste:

Ja zeggen tegen mezelf en een ander en de situatie waarin ik terecht kom

Ja zeggen tegen mezelf betekend: dat ik blij ben met wie ik ben met al mijn leuke en minder leuke eigenschappen. (de clown kan deze minder leuke eigenschappen heerlijk uitvergroten en gebruiken)
Dat ik er mag zijn. En dat ik gewoon trots mag zijn op wie ik ben!
Alles wat ik voel mag er zijn. En dit laat ik ook als clown zien. Een clown is transparant. Zij kent niet het verleden of de toekomst. Alleen maar NU. (in het Nu leven is ook een eigenschap die je hier al terug vind en die ik later nog meer wil gaan uitleggen) En je hoeft dus niet te oordelen over jezelf. Het is er gewoon en het is goed. Wauw dat geeft rust.
Ik ben dus precies goed zoals ik ben met al mijn “gekke en rare” eigenschappen die ik mezelf heb toe geëigend .
Goed contact maken met jezelf wil zeggen: Jaa zeggen tegen Alles. Wat voel ik als jij dit zegt. Eerst laten binnen komen en dan laten zien wat het met jou doet!

Dit ben ik aan het leren. Ik dacht dat ik dat deed, alleen weet ik nu dat ik meteen reageer zonder het eerst te incasseren. Dus zonder de belangrijke stap/ vragen “wat voel ik/ wat doet het met mij, en waarom doet het iets met me?” En daar iets mee doen. Ik heb geleerd van vroeger uit dat ik niet al mijn ‘emoties’ mocht laten zien, was beter als ik dat niet deed, dan werd ik niet uitgelachen. En was ik niet “moeilijk” voor anderen. Net zoals het antwoord “gaat goed hoor” op de wel bekende vraag! Daardoor liet ik alles gewoon heel snel binnen komen en reageerde ik lekker spontaan.
Spontaan zijn is een prima eigenschap, al zeg ik het zelf. En ik dacht ook echt dat ik snel en vaak over mijn gevoel kon praten. Een echt gevoelsmens vond ik mezelf en anderen mensen zullen dat beamen.
Nu ik de clown heb ontdekt (en mijn zoon is zo’n heerlijke spiegel wat dit betreft) zie ik in dat ik gevoel niet altijd diep naar binnen liet komen. Dat mijn ego lekker aan het kletsen was? Die wist het goed te vertellen hoor. En door dat kletsen dacht ik precies te weten waar ik “last” van had.

De clown kwam op het goede moment

Op het moment dat ik bewuster in het leven wilde staan kwam de clown. Want daar zorgt mijn clown wel voor. En alles is goed! Ook dat ik het gevoel niet naar binnen liet komen, dat is helemaal oké.
Een clown laat het gevoel dus binnen komen en reageert vanuit dat gevoel. Alleen een clown zou een clown niet zijn als zij dat niet uitvergroot laat zien.
Waarom is dat fijn als clown te laten zien en te laten gebeuren? Het wordt meteen door de uitvergroting een soort van grappig. Dus kan je het misschien opeens zien als een leuke eigenschap die voor je kan werken!
Of zie je in dat het allemaal toch zo erg niet is. Een clown leeft in het nu. Een voordeel daarvan is weet jij dat het dus maar tijdelijk is. Want er hoeft meer iets anders te gebeuren wat binnen komt, en die emotie moet er dan weer uit. Iets kan je opeens ontroeren of je vind iets grappig. Het kan net als wolken zomaar voorbij vliegen en gaan.

Zeg maar JA!

Kortom zeg maar ja tegen jezelf. Je bent precies goed. En als je de emotie soms wat uitvergroot kan je ook nog om jezelf lachen. En die ‘vervelende’ eigenschap kan gewoon leuk worden.
Net als het voorbeeld als je kind aan het huilen is in een supermarkt en het gaat liggen op de grond, ga erbij liggen en doe hem na en net wat harder (haha stoer hoor als jij dit hebt gedaan en gaat doen. ik heb het niet uitgeprobeerd in de supermarkt hoor, wel thuis, en je haalt je kind er iig even uit. En soms lachte hij dan lekker met mij mee, ‘Mam, wat doe jij raar’.

Verder ben ik soms wel een “controle Freak” en om dan ja te zeggen tegen elke situatie? Dat is eng maar geeft ook rustJ . Je komt op je pad dingen tegen die speciaal voor jou daar bedoeld zijn.
Zo ben ik best een beetje bang voor andere honden, en de reactie van mijn hond op andere. Op vakantie kwam ik op een groot veldje een groep van 8 honden tegen. Ik dacht “ik kan nu omkeren, of het avontuur aan gaan.” Gelukkig deed ik dat laatste. Tischa was heel onderdanig en wilde juist vluchten en toen ik haar riep kwam ze gewoon weer naar mij toe. En zijn we verder gelopen! Dit had ik nooit ontdekt als ik niet het avontuur was aangegaan, als ik niet ja had gezegd tegen deze uitdaging. Zij is namelijk aan de lijn echt een Terriër, zou mij wel even beschermen. Los is ze dus gewoon onderdanig en als ze het echt niet leuk vind geeft ze wel een waarschuwingsblafje.
Wauw dat gaf me rust en een goed en trots gevoel!

In mijn eentje naar een seminar

Vorige week ben ik alleen naar een Seminar geweest. Altijd spannend, vind ik. Nu dacht ik “het heeft zo moeten zijn dat ik hier heen ga, en kom de mensen tegen die ik moet tegen komen. En zeg dus Ja tegen dit avontuur” Nou vanaf Fiets parkeren tot einde van de dag heb ik een heel relaxed gevoel gehad en genoten, en stond ik zowaar in mijn kracht. Leuke gesprekken gehad en fijne mensen ontmoet en veel inspiratie opgedaan!
Of in je eentje naar een Bootcamp gaan en dan gewoon ontdekken dat je veel meer kan als je het avontuur maar aangaat. Je kan ook thuis blijven, alleen dan weet je dus niet wat je allemaal kan. En ontmoet je niet al die leuke mensen. En krijg je veel minder energie!

Een clown zegt ja tegen avontuur. Alleen zeg ik nu niet dat je op alles Ja moet zeggen.
Niet? Nee, want een clown zegt ja tegen zijn gevoel. Het mag er allemaal zijn. En dus ook als jij het liever niet doet. Voel of het goed voelt. Voel met je hart.
En wie weet is het de volgende keer wel een ja. En je had misschien gewoon een goede reden. Wees lief voor jezelf.

Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer inzicht in de clown te krijgen. Dit is nog maar de eerste eigenschap. Zou je meer willen weten, bijv. wat de clown je nog meer kan leren? Lijkt me leuk!

Veel liefs, Mirjam

p.s. Dit vind ik een inspirerende filmpje van Lidion Zierikzee over JA zeggen:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aaOjHRcyAnc&list=PLsRNoUx8w3rO7iRluR6Q3qw15iLNWtYCb[/youtube]