Redacteur Eva, fan van het bekende boek De kracht van het nu van Eckhart Tolle, dook in het vervolg daarvan. Het boek Een nieuwe aarde. Inmiddels ook bijna een klassieker geworden. Mooi, confronterend, hoopgevend, leerzaam maar niet perse een erg makkelijk boek om te lezen. Misschien heb jij het ooit gelezen maar halverwege weggelegd? Of is het een beetje weggezakt? Dan kun je nu je hart ophalen met maar liefst 15 inspirerende lessen voor je op een rijtje gezet.
Fijn om er af en toe eens bij te pakken als je met je eigen ego in discussie bent.

Vertel ons, welk inzicht spreekt jou het meeste aan?

1. Alle negatieve gedachten zijn ego.

Ieder mens heeft een ego, maar het is meer dan je ‘trots’, het beeld dat we vaak hebben. Het ego is de identiteit, het idee van ‘zelf’, dat je hebt aangenomen. Van alle gedachten en overtuigingen, gevormd door wat je hebt meegemaakt en wat anderen over je zeggen, heb je een beeld gevormd van je zelf. Je hebt het tot waarheid gemaakt en daar leef je naar. Dat ego wil zichzelf koste wat het kost behouden. Het ‘verdedigt’ zichzelf en wil bewijzen dat hij goed genoeg is. Deep down is dat de grootste angst die het ego ons aanpraat: ik ben niet goed genoeg. Alle negativiteit die je denkt is eigenlijk je ego: boos zijn, geïrriteerd zijn, anderen afvallen, jaloers zijn, angstig, gekwetst of beledigd zijn. Al het als …. dan ….. denken is het ego. Al het bijzonder maken van jezelf, je onderscheiden (afscheiden) van de rest is ego. Het ego bedenkt constant redenen waarom je je nu niet goed kan voelen. Want dan zou het namelijk overbodig worden. Het ego leeft door jouw gedachten, het is ‘de stem in je hoofd’, gedachten waarvan je vaak nauwelijks doorhebt dat je ze denkt.

2.Het ego is al het verzet tegen de werkelijkheid.

Het ego verzet zich constant tegen de werkelijkheid. Het leeft van verhalen die je jezelf vertelt over je verleden, het denkt aan wat je moet doen om in de toekomst wel gelukkig te zijn. Dat kunnen grote dingen zijn; als ik een kind krijg, als ik een andere baan vind, als ik tien kilo afval.. dan zal ik gelukkiger zijn. Maar ook de kleine dagelijkse dingen: als het stopt met regenen, als dat stoplicht nou eens op groen gaat, als die cassière eens opschiet.
Dus hoe krijg je rust? Hoe krijg je vrede? Door vrede te sluiten met het huidige moment. Alles is goed zoals het nu is. Het is. Dat betekent niet dat je blij met alles door het leven hoeft te gaan. Op menselijk niveau zullen er altijd nare, vervelende, verdrietige dingen gebeuren. Dat hoort bij het leven. De ups&downs, de mooie en minder mooie momenten. Maar het idee dat het negatieve dingen niet mogen gebeuren, het niet accepteren daarvan, het verzetten daartegen is het ego dat opspeelt.

3.Je gedachten over de feiten bepalen je emoties.

Het leven stroomt, gebeurtenissen zijn altijd instabiel, alles verandert voortdurend. Je emoties worden niet bepaald door die feitelijke gebeurtenissen, niet door of je iets fijns of iets vervelends gebeurd, maar wat je gedachten daarover zijn. Je gedachten vertellen je constant verhalen, overtuigingen, oordelen over wat er in je leven gebeurt. Je betrekt je verleden in het nu en je betrekt de toekomst in het nu door je zorgen te maken over iets wat zich misschien gaat herhalen of dat er nog niet eens aan de orde is. Dát bepaalt uiteindelijk je emoties. Alle verhalen over jezelf, alles wat je is ‘aangedaan’ en is overkomen, dat is niet wie je bent. Je hoeft jezelf niet te begrijpen. Je hoeft geen mooi, rond concept van jezelf te maken. Dat zit allemaal in je hoofd en niet in het leven nu, vandaag. Ook de emoties waarmee je lichaam reageert op wat de stem in je hoofd zegt, is het ego. Het is alles waar je mee identificeert, wat onbewust is. Dit kan ook gelden voor positieve gedachten. Bijvoorbeeld als je uitkijkt naar iets, bepaalde verwachtingen hebt van iemand. Als het uitkomt zoals je dacht ben je tevreden en gelukkig. Maar als het niet zo loopt ben je teleurgesteld. Het ego leeft van tegenstellingen, die er eigenlijk niet zijn. Er is geen goed of slecht.

4.Bewustzijn is het beste instrument voor verandering.

Als je je niet meer identificeert met het ego, kan het zich niet meer voor jou uitgeven. Hoe doe je dat? Hoe vindt je rust? Door niet op de automatische piloot te denken en te leven maar bewust te zijn. Je gedachten opmerken en herkennen als ego maakt dat je er los van komt. Je aandacht richten op een rotgevoel, zonder je ertegen te verzetten, is het geen macht geven. Je kunt niet ongelukkig zijn, zonder een ongelukkig verhaal wat je jezelf vertelt. Emotie op zich is geen ongelukkig zijn, het is de gedachte: ‘zo zou het niet moeten zijn.’ Je vindt vrede door vrede te sluiten met het huidige moment. Als je je hiervan bewust wordt zal je ook het ego in anderen gaan herkennen. Maar iemand daar op wijzen zal averechts werken, zijn/haar ego zal zich juist gaan verdedigen. Het is voldoende dat je zelf inziet dat het het ego is en niet wie ze werkelijk zijn. Patronen lossen zich soms als een wonder op als je er geen verzet tegen biedt (en ze dus niet extra voedt).

5.Geef mensen wat je denkt dat ze jou onthouden.

Wie je denkt te zijn is nauw verbonden met hoe je vindt dat je door anderen behandeld wordt. Je denkt dat je een ‘kleine ik’ bent die geen erkenning en waardering krijgt. Als de gedachte aan gebrek deel is geworden van wie je bent, ervaar je gebrek (in liefde, geld, tijd, energie etc). Maar: wat je denkt dat de wereld jou onthoud, is wat jij de wereld onthoud. Omdat je diep van binnen denkt dat je klein bent en niets te geven hebt, geef je het ook niet en gaat het niet stromen. Het erkennen van al het goede dat er is, is de grondslag van alle overvloed. Geef mensen wat je denkt dat ze jou onthouden. Erkenning, waardering, liefde, zorg. En als je het niet hebt, doe dan alsof je het wel hebt. Het is er al. Het is er gewoon. De uitstroom bepaalt de instroom, niet andersom. Overvloed is niet buiten je. De erkenning van alle overvloed om je heen, de volheid van het leven, wekt de sluimerende overvloed binnen je. Overvloed komt alleen naar zij die al hebben. Dus vraag jezelf steeds af; wat kan ik hier geven?

6.Stoor je niet aan wat er gebeurd.

Er is geen goed of slecht. Het leven stroomt, gebeurtenissen gebeuren gewoon. Het is niet nodig om daarover te oordelen, overal iets van te vinden, je te irriteren aan dingen die anders lopen dan je zou willen. Betekent dat dat je alles over je heen moet laten komen? Integendeel. Maar dat is iets anders dan je storen aan wat er gebeurd. Als de basis voor je handelen innerlijke afstemming is met het huidige moment, dan reageer je niet vanuit je ego maar vanuit je zelf. Dan handel je vanuit de kracht van de intelligentie van het leven zelf. En vanuit liefde! Dan kun je keuzes maken en grenzen aangeven waar dit nodig is. Je niet storen, je niet verzetten, is de sleutel tot de grootste kracht die er is.

7.Ook dit gaat voorbij.

Als je je bewust wordt van de vluchtigheid en vergankelijkheid van alles, raak je er minder aan gehecht, je identificeert je er minder mee. Dat betekent niet dat dingen oppervlakkiger worden of minder waarde krijgen. Het betekent dat je juist kunt genieten zonder bang te zijn voor verlies of angst voor de toekomst. Je ziet gebeurtenissen vanuit een hoger standpunt in plaats van dat je er in gevangen bent. ‘Ook dit gaat voorbij’. Je geeft jezelf innerlijke ruimte, voor hoogte- en dieptepunten, voor alles wat bij het leven hoort.

8. Je kunt boven je gedachtenstroom uitstijgen of.. er onderuit zakken.

Het ego is dus de automatische, zichzelf eindeloos herhalende, gedachtestroom die we allemaal kennen. En waar we allemaal gek van worden. Om die even te verstommen laten we onszelf daar soms ‘onder uit zakken’. We verdoven onszelf met televisie kijken, alcohol, drugs, eten, internetten, gamen, winkelen, werken etc. Soms gaat dit zo ver dat het een verslaving wordt. Ook als je erg moe bent hoor je soms je gedachten minder. Alleen, je bent ook niet meer bewust aanwezig. Bewust zijn zorgt dat je juist boven die gedachtenstroom uitstijgt. Je schept ruimte tussen je gedachten in plaats van dat je erdoor meegesleurd wordt.

9.Kom tegemoet aan het moment.

Bewust zijn komt door jezelf te trainen aandachtig aanwezig te zijn in het moment. Het ego vraagt je constant: hoe kan ik ervoor zorgen dat deze situatie me geeft wat ik nodig heb? Of: hoe kan ik in een andere situatie komen die me wel geeft wat ik nodig heb? Als je aanwezig bent in het moment, vraag je daarentegen: wat moet ik doen om tegemoet te komen aan wat de situatie of het moment nodig heeft? Je bent stil, alert, open voor wat is. Je reageert niet tegen de situatie maar wordt een met de situatie, dan komt de oplossing vanzelf.
[thrive_leads id=’16975′]

10.Ademhaling is de sleutel tot aanwezig zijn in het huidige moment.

Je bewust zijn van je ademhaling haalt de aandacht van het denken en schept ruimte. Als je nooit pauzes laat vallen tussen je denken, blijf je jezelf herhalen. Het wordt inspiratieloos en beroofd je van creativiteit. Merk de sensatie van ademhaling. Voel de lucht je lichaam in- en uitstromen. Slechts één ademhaling tegelijk is alles wat je bewust hoeft te doen. De rest is een herinnering of een verwachting; een gedachte. Je kunt niet én blijven denken én je ademhaling voelen tegelijk. Het maakt je klaarwakker en alert. Het is de manier om niet onder je denken uit te zakken maar er bovenuit te stijgen.

11. Je leven heeft een innerlijk en een uiterlijk doel.

Het innerlijk doel heeft te maken Zijn en is primair. Het uiterlijk doel heeft te maken met Doen en is secundair. Zolang je je niet bewust bent van Zijn, zoek je zingeving alleen in de Doen en in de toekomst. Je denkt aan alles dat je wil behalen, bereiken. Maar het maakt alle zingeving relatief en tijdelijk. Stel dat de zorg voor je kinderen zin geeft aan je leven, wat dan als ze je niet meer nodig hebben of niet meer naar je luisteren? Stel dat een succesvol eigen bedrijf hebben je doel is maar er gebeurd iets waardoor je failliet gaat? Het uiterlijk doel is altijd relatief, instabiel en vergankelijk. (Dat betekent echter niet dat je het niet moet doen!)

Je innerlijk doel is ontwaken, aanwezig zijn in het hier-en-nu. Het is de grondslag voor het vervullen van je uiterlijk doel, je bezieling. In plaats van te verdwalen in gedachten, bezig te zijn met jezelf te bewijzen, erkenning te zoeken, ga je jezelf herkennen als het bewust zijn daarachter. Als je je innerlijke doel negeert, zal het ego kruipen in wat je ook doet en zich gaan bemoeien met hoe je het doet. Of zoals ze zeggen: de weg naar de hel is geplaveid met goeie voornemens. Wat je ook doet, je doet het buitengewoon goed omdat het doen zelf het middelpunt van de aandacht is. Vindt kwaliteit in de simpelste handelingen. Het grote komt voort uit de kleine dingen die je eert en verzorgt.

12. Succes is niet wat je denkt dat het is.

De wereld vertelt je dat je succes hebt wanneer je bereikt hebt wat je je hebt voorgenomen te verwezenlijken. Het is winnen, erkenning, voorspoed. Het is het resultaat van wat je Doet. Een combinatie van hard werken en geluk, doorzetten en talent. Maar: succesvol kun je niet worden, je kunt het alleen zijn. Er zit een besef van kwaliteit in je, in de kleinste dingen. Dat veronderstelt zorg en aandacht, die komen met bewustzijn, met aanwezigheid. Je hele levensreis bestaat uit de stap die je op dit moment zet. Die stap is altijd het enige wat er is, dus die moet je alle aandacht geven. Waar je mee te maken krijgt als je op je bestemming aankomt hangt weer af van de kwaliteit van die ene stap. Oftewel, wat de toekomst voor je in petto heeft hangt af van je bewustzijnstoestand op dit moment. Als je doen wordt bezield door de tijdloze kwaliteit van zijn, dan is er sprake van succes.

13. Omarm onzekerheid.

Onzekerheid is een van de grootste peilers van het ego. Doe ik het wel goed? Word ik wel gewaardeerd? Wanneer je je op je gemak voelt met onzekerheid, komen er oneindig veel mogelijkheden in je leven. Angst is dan namelijk geen dominerende factor meer bij wat je doet. Als onzekerheid aanvaardbaar voor je is, verandert hij in toegenomen levendigheid, alertheid en creativiteit.

14. De essentie van wie je bent is je bewustzijn.

Als je bewustzijn helemaal geïdentificeerd raakt met je denken, met willen en vrezen, verliest het zich daarin. Het verliest zich ook als het zich identificeert met alles wat je doet en met reageren op wat er om je heen gebeurd. Succes wordt dan een voorbijgaand waanidee. Wat je ook bereikt, al snel ben je weer ongelukkig of eist een nieuw probleem of dilemma zich op.
‘Ontwaakt handelen’ is het afstemmen van je uiterlijke doel, wat je doet, op je innerlijke doel, wakker zijn en aanwezig blijven. Bewustzijn gaat dan door je heen stromen. Het inspireert je gedachten. Het leidt je en geeft je kracht. Niet wat je doet maar hoe je het doet bepaalt of je je innerlijke bestemming volgt. Er komt een omkeer in je prioriteiten wanneer het belangrijkste doel het doen zelf wordt.

15. Er zijn 3 manieren waarop bewustzijn kan stromen in wat je doet.

Let erop dat altijd één van de drie manieren actief is als je wat dan ook aan het doen bent. Van de eenvoudigste tot meest complexe taak.
-Aanvaarding: Bij wat je niet met plezier doet, kun je in ieder geval aanvaarden dat je dit moet doen. Nu is dit wat de situatie me verplicht te doen, dus ik doe het gewillig. Het betekent dat je vredig bent terwijl je het doet. Midden in de nacht in de stromende regen een band verwisselen kun je niet met plezier of enthousiasme doen. Maar je kunt het wel aanvaarden. Je neemt verantwoordelijkheid voor je bewustzijnstoestand. Accept what you cannot change.

-Plezier: Als je van het huidige moment het brandpunt van je leven maakt, in plaats van het verleden of de toekomst, neemt het vermogen om plezier te hebben in wat je doet enorm toe. Je hoeft niet te wachten tot er iets zinvols in je leven komt. Er is veel meer kans dat expansie en positieve verandering in leven komt als je al plezier hebt in wat je nu doet, in plaats van te wachten tot er iets komt waar je plezier in kunt hebben. Het is niet perse de handeling die je verricht waar je plezier in hebt, maar het besef van levendigheid dat erin stroomt. Je kunt hiermee oefenen door alert te zijn in dagelijkse dingen die je saai, irritant, vervelend vindt. Zoals boodschappen doen, de was doen, je dagelijkse treinreis naar je werk. Vindt er plezier in!

-Enthousiasme: Een diepe vreugde, ineens weet je wat het is dat je echt moet doen. Je ziet een helder doel of zelfs een visioen. Het versterkt je trilling enorm. Er zit dan een grote intensiteit en energie achter je creativiteit. Je voelt je als een pijl die op weg is naar zijn doel en je geniet van de reis. Het gaat als vanzelf. Enthousiasme en ego kunnen niet naast elkaar bestaan. De een impliceert de afwezigheid van de ander. Enthousiasme heeft niks nodig omdat het niks tekort komt. Met plezier doen wat je doet, samen met een doel of een visioen waar je naartoe werkt, wordt enthousiasme. Zelfs met een doel in de toekomst blijft het huidige moment het brandpunt van je aandacht. Enthousiasme werkt het sterkst als het een dynamisch doel heeft. Als het niet gaat om iets hebben of om een opgeblazen versie van jezelf (zoals beroemd willen worden). Maar als het gaat om een activiteit waarmee je bezig bent en je verbinding aangaat. Je voelt dat het jouw leven verrijkt maar ook dat van anderen.