Ik heb pasgeleden samen met Karel een hele mooie hypnobirthing sessie gedaan, begeleid door Sabine van Fijn zwanger, op onze facebookpagina loopt nu een winactie en mag ik zo’n sessie weggeven! Met massage! Iets voor jou? Of een zwangere vriendin van jou? Sabine kwam een middag bij ons thuis om ons te helpen voor te bereiden op een ontspannen zwangerschap en bevalling. Ik kreeg zoveel tips en oefeningen en ook voor Karel werd duidelijker wat zijn rol zou kunnen zijn tijdens de bevalling. En als toetje? Een heerlijke massage. Ik stelde een paar Smart & Sexy vragen aan Sabine van Fijn zwanger:

Wil je jezelf even voorstellen? 

Nou ik ben dus Sabine de Groot en moeder van twee hele lieve kindjes.Ik ben erg creatief en ondernemend en hou van reizen. Hou van gezelligheid en mijn man. Daarnaast heb ik een grote passie voor zwangere vrouwen om die te begeleiden.

Hoe ben je tot het idee gekomen om Fijn zwanger op te richten?

In mijn zwangerschap werd ik heel goed begeleid door een super leuke verloskundige praktijk. En ik ging braaf naar een cursus samen bevallen. Er was op dat moment niks leuks in de buurt.Mijn man vond het maar niks zo’n cursus hij voelde er zich niet op zijn gemak. Mijn zwangerschappen waren niet roos kleurig. Ik had veel klachten en complicaties waar ik niet elke keer voor bij de verloskundige wou aankloppen. Mijn eerste zoon werd geboren met alle medische toeters en bellen en was totaal niet relaxt. Ik zei tegen mijn man ‘met de tweede wil ik rustiger en veel beter voorbereid bevallen’. Ik volgde de cursus hypnobirthing en wat was dit geweldig.mijn zoontje was helemaal relaxt en ik zelf ook! Zo wou ik wel elke dag bevallen. Ik was al jaren het advies punt van zwangere vriendinnen en merkte dat ik het super leuk vond om hierbij te helpen. En zo was het idee geboren van fijnzwanger. De praktijk waar je als zwanger vrouw met al je vragen en adviezen terecht kan zowel in de cursus als daarnaast via Skype en app. En zijn de cursussen leuk en hip en vooral erg nuchter een cursus waar de man zich ook prettig voelt. Want het fijne is wel dat een goed voorbereide geboortepartner veel meer voor jou in de bevalling kan betekenen.

Wat is de missie van Fijn zwanger?

De missie van fijnzwanger is om heel Nederland kennis te laten maken met ontspannen bevallen. Wij kennen allemaal de schreeuwende vrouwen van tv. Als je aan je omgeving vraagt zullen er veel vrouwen zeggen dat bevallen pijn doet. Maar door je helemaal te ontspannen is er geen pijn meer maar ervaar je complete rust. Je kindje komt rustiger te wereld wat ook een fijnere start dus krijgt en zelf kijk je prettiger op de bevalling terug.

Veel vrouwen hebben denk ik nog nooit van hypnobirthing gehoord, zou je hier iets meer over kunnen vertellen?

Doutzen kroes en Trijntje Oosterhuis zijn er ook mee bevallen en het raakt steeds bekender in Nederland gelukkig. Maar hypnobirthing bestaat al 25 jaar. Door compleet te ontspannen kun je je focus houden op je lichaam en dus ontspannen bevallen. We gaan aan de slag met je beperkende gedachtes en vervangen die voor positieve en fijne gedachtes over de bevalling.je hoofd kent namelijk niet het verschil tussen werkelijkheid en gedachtes.dus als we alleen maar mooie en fijne gedachtes hebben over de bevalling gaat jouw ervaring ook zo worden.daarnaast leer je ademhalingstechnieken om met je lichaam samen te werken in plaats van tegen je lichaam te werken. De ouderwetse pers manier noem ik het altijd maar vervangen we.en leren we weer te vertrouwen op ons lichaam en leren we weer wat bevallen eigenlijk is iets heel natuurlijks! Waar wij voor gemaakt zijn.

Je hebt een groot aanbod aan behandelingen en cursussen tijdens en zelfs ook nog na de bevalling, zou je hier iets meer over kunnen vertellen?

Bij fijn zwanger bieden we vanaf 16 weken tot 9 maanden na de bevalling cursussen en workshops aan.wat belangrijk is is dat moeder compleet kan ontspannen in haar zwangerschap. Daarom bieden wij heerlijke massages aan tijdens de zwangerschap maar ook kraambed massages na de bevalling. Dit bevordert het herstel na de bevalling.daarnaast hebben we bij fijn zwanger cursussen en workshops met en zonder de partner voor ieder wat wils. En na de bevalling voor de baby een heerlijke en leuke workshop babymassage. Dit is ontspannen voor moeder en baby en helpt ook heel erg goedvinden andere tegen krampjes en versterkt de band tussen moeder en kind.

Wat is het mooiste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een sessie?

Dat een moeder in tranen schoot omdat ze zo fijn en diep ontspannen kon en dat was ze al maanden niet meer geweest zo ontspannen. Bij elke cursus of workshop maak ik mee dat moeders hun beperkende gedachtes om kunnen zetten in positieve gedachtes wat hun helpt om de focus te blijven houden op een mooie en ontspannen bevalling. Veel vrouwen zeggen ook dat ze zin hebben in de bevalling.

Wat is jouw droom over een paar jaar?

Ik zou heel graag in Nederland ontspannen bevallen op de kaart willen zetten. En iedereen hiermee kennis laten maken. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met hele gave nieuwe ideeën om het voor iedereen toegankelijk te make, woon ik nog steeds op mijn fijne woon boerderij op de Veluwe met onze honden en hoop ik op gezinsuitbreiding?

De winactie loopt tot woensdag 23 december bij ons op Smart&Sexy Facebook, doe je daar mee?