Wij mensen houden een beetje van problemen. We denken er het liefst de hele dag aan. We onderzoeken hoe ze zijn ontstaan, wanneer ze het grootst zijn, we klagen erover tegen anderen of winnen advies in en hopen zo dat we een oplossing kunnen vinden. We hebben om de een of andere reden de neiging om probleem-gericht te denken. En soms hebben we zo veel problemen dat we er helemaal door opgeslokt worden en geen uitweg meer zien.

Zo’n vrouw kwam eens bij therapeute, en grondlegster van de oplossingsgerichte therapie, Insoo Kim-Berg. Haar kinderen waren onhandelbaar, haar man was aan de drank en stond op het punt zijn baan te verliezen. Ze was radeloos en zag geen uitweg meer, alleen een wonder kon haar nog helpen, zei ze. ‘En áls er een wonder zou gebeuren, hoe zou je leven er dan uitzien?’, vroeg Insoo. Door daar uitgebreid op in te gaan begon de vrouw haar leven weer op een positieve manier voor zich te zien. Een wonder werd van iets magisch, iets realistisch. Het liet de vrouw zien wat ze eigenlijk echt wilde, het gaf haar doelen waar ze aan kon gaan werken. En voila, de wondervraag was geboren. Inmiddels is hij al wel duizenden keren aan mensen gesteld door coaches en therapeuten over de wereld en is de wondervraag een basis-element van het oplossings-gericht denken. Insoo geloofde dat het niet noodzakelijk is om een probleem precies te ontleden of om alle details van het probleem te kennen, om het op te lossen.

Wat wil je ervoor in de plaats?

Ze geloofde eigenlijk in precies het tegenovergestelde. Het tot in detail bekijken van de oplossing. Van wat je wél wil. Stoppen met iets.. Of iets niet meer hebben.. is dan ook nooit een doel. Minder stress? Ik wil meer ontspannen zijn! Stoppen met roken? Ik wil gezonder leven! Kortom; wat wil je in de plaats voor je probleem, dat is je oplossing, en hoe ziet die er precies voor jou uit? Als je echt een helder beeld hebt van waar je heen wil zal het veel makkelijker zijn om daar te komen. En om dat beeld op een leuke manier echt helder te krijgen voor jezelf, beeld je eens in dat er bij jóu dat wonder gebeurd. Ga er maar eens goed voor zitten.

Stel je voor…

Je ligt vannacht in bed en terwijl je diep slaapt en het stil is in huis.. gebeurt er een wonder. Het wonder is dat het probleem wat je nu hebt, wordt opgelost. Maar je weet niet dat het is opgelost, want je sliep. Wat zal er anders zijn, als je morgenochtend wakker wordt en het probleem dat je hebt is er niet meer?

Stel dat het wonder was dat je (je vindt jezelf te zwaar) slank, fit en energiek wakker bent geworden. Wat merk je als eerste? Je komt makkelijk je bed uit! Je trekt leuke kleding aan die goed zit en je voelt je zelfverzekerd. En wat nog meer? Hm, een gezond ontbijtje met vers fruit in plaats van een croissantje op het station zoals je voor het wonder deed. Wat zullen anderen tegen je zeggen? Wat zie je er goed uit, je straalt! Wat zou er nog meer anders zijn? Omdat je meer energie hebt, ga je nog een stukje fietsen na je werk.

Dompel je eens helemaal onder in jouw wonder, gebruik je inlevingsvermogen, wat als het echt zo zou zijn? Stel je eens een hele dag voor en let op de details. De vraag ‘wat zou er nog meer anders zijn’ kun je jezelf eindeloos stellen. Kortom; je focust je helemaal op wat je wel wil in plaats van wat je niet wil. Misschien kun je dat beeld elke dag even terughalen voor jezelf. Of schrijf je het helemaal op. Een praktische manier van positieve psychologie!