Je hart volgen, buiten de gebaande paden gaan, iets anders doen dan wat je gewend bent. Dat is where the magic happens. Dat is waar je het geluk vindt. Je weet het ergens wel, maar hoe doe je dat eigenlijk, uit die comfortzone stappen?

Een beetje comfortzone is misschien helemaal niet zo erg. Het geeft je houvast, overzicht, een stabiele basis. Alleen wanneer je jezelf ergens tegenhoudt, als je ergens voelt dat er misschien nog iets meer is dat je wil, een idee of een gevoel dat maar blijft terugkomen, dan weet je dat er buiten die veilige zone nog iets anders is voor jou. Avontuur, grote mogelijkheden, alles waarvan je stiekem droomt. ‘Just do it! Ga er gewoon voor’, zeg je snel tegen een ander. En toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat zegt dat stemmetje?

Waar je begint, is met dat gevoel. Wát is het dan waar je echt energie van krijgt, waar je bloed sneller van gaat stromen? Richt je (nog) niet op hoe dat er praktisch uit zou moeten zien maar haal die droom, die passie eens echt helemaal naar boven. Stel, je hebt een kantoorbaan maar het geeft je geen voldoening. Je wil écht iets kunnen betekenen voor een ander. Nu kun je natuurlijk direct je baan opzeggen en de zorg in gaan, maar het kan ook dat je de tv vaker uit laat staan om in die tijd in je eigen buurt vrijwilligerswerk te doen. Of misschien blijkt er binnen je huidige baan toch ruimte voor een nieuw of ander project.

Baby steps

Kortom, focus je op dat wat er aan je knaagt, luister daar naar, visualiseer, praat er over, werk het uit. Het zit al ergens in jou, je hoeft het alleen maar naar boven te halen. Let op je kansen en mogelijkheden en kijk wat er gebeurt. Je richting zal vanzelf steeds duidelijker worden. Sommige mensen hebben behoefte aan die grote stap, echt het roer om gooien. Maar het hóeft natuurlijk niet meteen zo groot. Je kunt ook experimenteren met verschillende dingen en er meer gaandeweg achter komen wat het precies is dat je anders wil. Een ogenschijnlijk kleine verandering kan toch een grote stap uit je comfortzone zijn, waardoor je leven er heel anders uit gaat zien.

Angsten overwinnen

Eigenlijk heeft iets nieuws, iets spannends doen alles te maken met angsten overwinnen. Hoewel die voor iedereen op een ander gebied liggen, horen ze er nu eenmaal altijd bij als je je eigen veilige ruimte gaat verlaten. Het is eigenlijk een goed teken, want die zenuwen, die twijfels, die spanning betekenen dat je aan het groeien en ontwikkelen bent. Als je iets pas doet als je je er 100 procent zeker bij voelt wandel je nog steeds in je comfortzone rond.

Gedachten als: ‘wat als het niet lukt? Het is niet realistisch om dat te willen? Ik moet ook aan anderen denken? Dat zou ik toch nooit kunnen?’ horen erbij. Registreer ze, maar laat je er niet door leiden. Je kunt altijd nog beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, maar misschien niet zo goed gelukt is dan van iets dat je nooit hebt geprobeerd.

Of zoals de prachtige quote van de jonge (20 jaar) schrijfster Erin Hanson zegt: ‘What if I fall? Oh but darling, what if you fly?’