Een paar jaar geleden toen ik begon met salsa dansles, was ik meteen verkocht. Wat een fijne hobby! Ik kocht een paar salsa proof jurkjes, nam twee lessen in de week en ging elk weekend naar feestjes. Na een paar maanden kon ik al aardig dansen en gingen we met een groep meiden naar een salsacongres in Londen. Een lang weekend vol workshops van bekende buitenlandse dansleraren, en natuurlijk heel veel feesten en optredens. Ik was er helemaal klaar voor. Dacht ik.

De eerste avond trok ik een mooie jurk en dansschoenen aan en we gingen naar het openingsfeest. Daar zagen alle vrouwen er prachtig uit. Dat is ook wel echt een van de leuke kanten van salsa, je kan er heerlijk vrouwelijk uit zien. En dat wordt gewaardeerd. Echter, tijdens dit congres was er een zwaar overschot aan… vrouwen! Ik wist niet wat ik zag. Overal vrouwen. En alle mannen? Die stonden op de dansvloer heerlijk te dansen, en na elk liedje keken ze weer even rond, vroegen een vrouw en gingen weer aan het dansen. De moed zakte me in mijn schoenen. Daar stond ik dan, tweede rij achter, langs de dansvloer. En ik was natuurlijk ook nieuw, vond het al superspannend en zelfs de paar jongens uit nederland die ik kende vroegen me niet. Tja, dat konden ze nog genoeg doen in Nederland toch? Ik begreep het wel. Na een paar uur zijn we naar huis gegaan.  Pijn in mijn voeten van het stilstaan.

De volgende dag kregen we een workshop van Edie. Zij is een salsa Queen uit Amerika. Deze les heette “Ladystyling’. Dus we waren met alleen dames, en we zouden mooie tips krijgen over hoe je met styling je dansen mooier en vrouwelijker kan maken. Dat wilde ik graag leren!
Er stonden wel 75 dames in haar les. Edie kwam op en begon.
‘Zo dames. Hoe gaat het met jullie? Hebben jullie lekker gedanst gisterenavond?’
Er viel een ongemakkelijke stilte. Natuurlijk niet. De meeste van ons hadden de hele avond aan de kant gestaan!
“Jullie hebben bijna niet gedanst he? Ik zag jullie wel staan aan de kant.”
oehhh wat confronterend en zo waar.
‘Ik ga jullie tips geven. Want het is niet nodig. Zet je oren nu open als je vanavond wil dansen!’

Dat deed ik. Zo open als het maar kan.Hier zijn de tips van Edie.

1) Zie eruit alsof je zin hebt om te dansen

Let dus op je lichaamstaal. Sta je aan de kant met je armen over elkaar (Edie deed ons even na… wat zagen we er ongezellig uit!) dan wil geen man met je dansen. Omdat het er niet aantrekkelijk uit ziet, maar ook omdat hij bang is dat je nee zou zeggen. Hij zal dus geen afwijzing riskeren.
Dus sta langs de kant, met een big smile. Beweeg al mee met de muziek, (laat zien dat je kan dansen) kijk vrolijk en maak er nu al een feestje van.

2)  Open je handen
En, fluisterde ze ons toe: ga staan met je handpalmen open. De man zal (onbewust) dat signaal oppakken. Een open hand is aantrekkelijk en uitnodigend om zijn hand, als hij je vraagt, aan te geven.

3) Laat je zelf zien.
Loop langs een man. Verbind je met zijn energie. Zorg dat hij je even ziet en maak oogcontact. Zo triviaal en toch hadden wij dat die eerste avond niet gedaan.

4) Be charming
Als je eenmaal gevraagd wordt, zeg dan met een grote glimlach stralend JA! Tijdens de dans, laat zien dat je plezier hebt (veel meisjes, zeker als ze net beginnen, kijken nogal serieus omdat de pasjes al moeilijk zat zijn) Maar de mannen langs de kant zien jou ook, en als ze zien dat jij plezier maakt, dan willen ze zeker met jou de volgende dans doen. Een mooie vrouw die lacht als ze met je danst, dat wil elke man!

Wow Edie, wat een tips. Na de workshop liep ik terug naar de hoofdzaal, onderweg kwam ik een klein feestje tegen, zomaar ergens op een pleintje, waar een dj wat lekkere muziek op had gezet. Ik was er klaar voor. Bracht tips 1, 2  en 3 ten tonele en….ik was binnen 2 minuten aan het dansen en heb een uur non stop gedanst!!

He, en dit zijn tips voor salsadansen maar ladies… dit kun je toch wel vaker toepassen?
Hoe sta jij aan de kant? Wat straal jij uit? En als het dan zover is.. kan je echt genieten en is dat aan je te zien?

Salsababes zijn we allemaal, of we dansen of niet.

Let’s dance the night away.