Smullen van je leven!

In deze serie van vijf blogs lees je over hoe je jezelf optimaal kunt voeden op alle aspecten van je leven.
Deze week deel 4: optimale voeding op het niveau van je sociale leven; je relaties.

In de blog ‘ smullen van je leven – deel 1 en 2 en 3 kon je lezen over hoe je het zelfgenezend vermogen van je lichaam optimaal kunt boosten door te kiezen voor de juiste voeding op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Als je je tevreden voelt omdat je goed hebt gegeten, je emotioneel fijn voelt omdat je in je behoeftes voorziet en omdat je de kracht van je gedachten kent kom je op het volgende niveau terecht: je sociale leven. Je relaties

Je relaties. Dat zijn er veel! Het gaat hier niet alleen om je familie en je partner, maar ook je beste vriendin, je buurvrouw, je collega’s en het meisje achter de kassa van jouw buurtsupermarkt.Zij vormen je sociale leven. Ze doen iets met je, raken je, vermaken je, irriteren je, ondersteunen je of houden van je.

Kennen jullie het onderzoek van de baby-aapjes? Het ene aapje kreeg alle voeding die het nodig had maar werd opgevoed door een robot. Een ander aapje mocht opgroeien bij een moeder van vlees en bloed. Het aapje met de robotmoeder overleefde het niet, ondanks de overvloed aan eten en drinken. Het andere aapje groeide gezond en blij op. Wij zijn net baby-aapjes. We hebben aanraking, liefde en geborgenheid nodig. Minimaal 15 minuten knuffelen en aanraking per dag, dat is wat de wetenschap voorschrijft. Je maakt dan gelukshormoon aan wat je ontspannen en geliefd laat voelen. En dat is hartstikke gezond.

Tip voor als je single bent.
Ben je single en heb je toch behoefte aan aanraking en contact? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de kroeg in te duiken en iemand op te snorren voor de nacht. Maar wat denk je van een fijne massage, gegeven met veel aandacht? Of een avond tegen een lieve vriendin aanhangen op de bank met een romantische film? Waar heb jij behoefte aan?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met borstkanker 25% meer kans hebben om de ziekte te overwinnen als zij deel uitmaken van een supportgroep. Delen met anderen en je ondersteund voelen helpt. Je hoeft hier niet mee te wachten tot je ziek bent. Juist als je blaakt van gezondheid is jezelf omringd voelen door ondersteunende en liefdevolle mensen enorm belangrijk om dat zo te houden.

Jezelf optimaal voeden op het gebied van je sociale leven dus. Hoe doe je dat? Het belangrijkste is je het volgende te beseffen: relaties geven je energie of kosten je energie. We kennen allemaal wel het gevoel dat je bruist van energie na een avondje in de kroeg met een lieve vriendin. Of dat je je juist helemaal leeg voelt na een lunchafspraak met een collega die veel van je vraagt.

Het klinkt misschien gek maar wat je kunt doen is al je relaties eens onder de loep nemen. Die met je partner, je familie, je vrienden en je collega’s. Welke relaties geven je energie? En welke kosten je energie? Op een schaal van +10 tot -10. Durf heel eerlijk tegen jezelf te zijn.
Als je ontdekt dat een bepaalde vriendschap je eigenlijk meer energie kost dan dat het je geeft, dan kun je onderzoeken of je dit kunt veranderen. Waar ligt de onbalans? Geef je te veel? Of geeft de ander voor jouw gevoel te weinig? Misschien kun je bijvoorbeeld alleen samen een kop koffie drinken in plaats van een hele dag afspreken. Of kun je een open gesprek hebben over hoe je je voelt in de relatie.

Lukt dit niet dan kun je er voor kiezen om wat meer afstand te nemen. Dit is natuurlijk niet altijd makkelijk of toepasbaar. Het vraagt moed en eerlijkheid naar jezelf en naar anderen toe om hierin te doen wat het beste voor jou is. Maar als je echt durft te kiezen voor wat belangrijk is voor jou geef je je immuunsysteem een enorme boost. Je krijgt er meer tijd met jouw dierbaarste en meest bruisende schatjes  voor terug. En dat geef je energie en bovendien een stevigere basis als er een moeilijke periode in je leven is.  

Tip: 
Pak eens een vel papier en teken jezelf in het midden. Daaromheen zet je drie cirkels. Een innercircle, een midden cirkel en een buitenste cirkel. Schrijf hierin de namen van de mensen om je heen die belangrijk voor ze zijn of waar je veel contact mee hebt en op in welke cirkel ze op dit moment staan.
Wil je hier iets in veranderen? Bepaalde mensen dichterbij halen of juist iets meer ruimte geven? Maak dan nog een tekening van hoe je het in de toekomst graag zou willen. Je zult versteld staan wat het tekenen van jouw wens en intentie kan doen in je relaties.

Zoals we in het artikel ’29 manieren om te geven’ ook al schreven maakt het heel gelukkig om onvoorwaardelijk te geven aan de mensen om je heen? Weet je wie voor jou echt belangrijk zijn? Laat het ze weten! Schrijf een lief kaartje, stuur een berichtje, koop een klein kadootje of mooie bloemen. Of ga gewoon langs en met jouw stralende glimlach en geniet samen van een kop thee.

Weerbaarheid, kracht en meer energie door te investeren in voedende relaties. Durf jij hiermee aan de slag?

De andere blogs in deze serie:

Deel 1 – smullen van je leven – je lichaam
Deel 2 – Smullen van je leven – je emoties
Deel 3 – Smullen van je leven – je gedachten
Deel 5 – Smullen van je leven – je ziel