We kennen ze allemaal wel, van die positivo’s. Mensen die 24/7 blij en gelukkig lijken te zijn en overal op reageren met ‘het komt wel goed schatje’. Stiekem bloedirritant soms en bovendien helemaal niet altijd goed. Een beetje zwelgen in zelfmedelijden op z’n tijd kan namelijk best heel nuttig zijn.

Natuurlijk zijn wij bij Smart&Sexy all for positief in het leven staan. Niemand heeft iets aan gemopper en gezeur en eeuwige pessimisten kunnen we missen als kiespijn. Toch is het soms wel goed om even te balen en te zeiken. Het vertelt je namelijk dat er iets mis is in je leven. Of in ieder geval dat je een bepaalde situatie liever anders ziet.

Wanneer je een regelmatig terugkerende rotbui hebt, of aanhoudend negatieve gedachten over een bepaalde situatie, kun je dit beter niet wegwuiven. Beter is het om die hardnekkige sombere gedachten te omarmen, er niet tegen vechten. Door deze negatieve gedachten te accepteren, laat je je weerstand ertegen namelijk eveneens los. En dat is belangrijk, want weerstand houdt datgene waartegen je weerstand biedt in stand. Ofwel: het houdt je aandacht gericht op datgene wat je niét wilt. Terwijl je je natuurlijk liever focust op wat je wél wilt.

Herken je probleem

Het gevecht tegen gedachten verliezen we altijd. Vind je je werk niet leuk of ben je ontevreden in je relatie, dan blijft dit aan je knagen. Net als dat je honderd keer tegen jezelf kunt zeggen dat je bekwaam bent, maar als je in de basis te weinig zelfvertrouwen hebt, zul je dit nooit echt horen. Mits je er iets tegen doet, een oplossing zoekt.

Jezelf forceren om positief te denken is daarom niet altijd het beste. Het gaat er om dat je aanhoudende negatieve gedachten herkent en ermee aan de slag gaat. Erken dat je negatief denkt over een bepaalde situatie, accepteer dit en zoek naar een oplossing. Zelf, door het bijvoorbeeld van je af te schrijven of door erover te praten, of met professionele hulp. Want: inzicht maakt ruimte. En in die ruimte is weer plek voor positiviteit. Fijn!

Met welke regelmatig terugkerende negatieve gedachten heb jij te maken? Heb je ze al eens voor jezelf opgeschreven en misschien zelfs al geprobeerd op te lossen? En durf je dit heel smart&sexy met ons te delen? Iedereen worstelt wel met iéts en misschien zijn dat soms wel dezelfde issues, dus laten we elkaar helpen!