Smullen van je leven!

In deze serie van vijf blogs lees je over hoe je jezelf optimaal kunt voeden op alle aspecten van je leven.
Deze week deel 3: optimale voeding op het niveau van je gedachten

In de blog ‘ smullen van je leven – deel 1 en 2 kon je lezen over hoe je het zelfgenezend vermogen van je lichaam optimaal kunt boosten door te kiezen voor de juiste voeding op fysiek en emotioneel niveau. Als je je tevreden voelt omdat je goed hebt gegeten en omdat je weet wat jij nodig hebt en hoe je daar invulling aan kunt geven kom je op het volgende niveau terecht: ons denken. En laten we eerlijk wezen; daar komt soms een hoop chaos en blurrie voorbij. En he-he-he-le-hoop. 

Per dag hebben we zo’n 60.000 (!) gedachten, waarvan maar een heel klein deel pro-actief en positief is. Het merendeel is een herhaling van oude patronen, zorgen en overtuigingen, als een langspeelplaat die blijft hangen. En dat is best wel zonde want onze gedachten hebben een hele grote scheppende kracht. Je kent misschien wel de uitdrukking: Mind over matter. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?

In de quantum fysica worden de kleinste onderdeeltjes van het leven op aarde onderzocht. En het blijkt dat er een magische grens is waarop deeltjes vanuit het niets in iets verschijnen en andersom. De plek waarop dingen ontstaan ofwel zich manifesteren. En hier wordt het interessant! Onderzoekers hebben ontdekt dat de vorm waarop het quantum (het kleinste deeltje) verschijnt zich aanpast een de verwachting van de onderzoeker van dat deeltje. Een andere onderzoeker krijgt een ander deeltje te zien! Bijzonder toch? Wij zijn de onderzoekers van ons eigen leven. Hoe wij naar ons eigen leven kijken beïnvloedt de deeltjes in en om ons heen. Alles is in potentie aanwezig en wat jij gelooft, denkt of verwacht heeft letterlijk invloed op hoe materie in jouw leven zich vormt. Wil je meer lezen over de wet van aantrekkingskracht en hoe je daarmee kunt werken? Lees dan hier de blog van Smart&Sexy redacteur Eva.

Je kunt de kracht en het geloof in je gedachten zo beperkt of zo vrij en ruimtelijk maken als je zelf wilt. Wat geloof jij dat mogelijk is? Is het glas halfleeg of halfvol? Geloof jij dat je heel hard moet werken om genoeg tijd, geld en energie te hebben? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige want dat is wat we meekrijgen van onze ouders, op school en de maatschappij. Wil je iets bereiken dan moet je hard werken. Maar hoe zou het zijn om te denken in overvloed, vanuit het idee dat er altijd genoeg is en dingen je geen energie kosten? Dat wat je wilt gewoon naar je toe kan stromen?
Zo kun je aan het einde van een lange werkdag denken: ‘Ik moet snel naar huis want is alweer laat en ik moet ook nog koken en de kinderen en en…’. Of je kunt denken: ‘Zo, ik ben klaar en nu heb ik lekker de hele avond de tijd om te besteden aan mijzelf en mijn gezin.’ Voelt die laatste gedachte niet heel anders? Geeft die je niet veel meer energie? Op die manier kun je jezelf voeden met het kiezen van een ander soort gedachte.

Tip: wil jij oefenen met meer positiviteit en energie toelaten in je gedachten? Focus je dan elke dag eens een moment op waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op, maak er een foto van of noteer ze in een app zoals Gratitude. Voel zelf maar het resultaat als je dit een tijdje volhoudt.

Ook als je ziek bent of weinig energie hebt heb je een keuze welke gedachten je kiest. Het placebo effect is hierop gebaseerd. Geloof jij dat je beter kunt worden en meer energie kunt krijgen? Als jij gelooft dat iets je helpt, helpt het je ook. Andersom kun je jezelf ook ziek denken. De manier waarop jij kijkt naar de wereld heeft invloed op hoe jij je leven ervaart. Je kunt dus steeds weer opnieuw kiezen: kijk je vanuit angst of beperking? Of wil jij ervoor kiezen om te kijken vanuit liefde, warmte en overvloed? Alle ruimte die jij jezelf geeft in je gedachten kan zo ook in je lichaam landen. En dat is precies waar je energie van krijgt!

Tip voor als je ziek bent
Als je ziek bent kun je jezelf afvragen: wat geloof jij over je ziek zijn? Geloof je dat je overgeleverd bent aan het lot of geloof je dat je er iets aan kunt doen? Geloof je dat het makkelijk is om beter te worden of juist moeilijk? Aan fysieke klachten ligt soms een tekort op een ander niveau ten grondslag: wat is kom je tekort?

Boekentip:
De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton. Deze onderzoeker toont aan dat jouw lichaamscellen letterlijk reageren op wat jij gelooft.

Het is dus best wel de moeite waard om je gedachten te onderzoeken. Wat komt er allemaal voorbij in jouw hoofd? Zonder oordeel. Je zult positieve gedachten hebben en ook negatieve overtuigingen tegenkomen. Het is interessant om te onderzoeken waarop deze gebaseerd zijn en hoe je hier met een andere blik naar zou kunnen kijken.

Tip 
Meditatie is een hele prettige manier om te onderzoeken wat er allemaal rondgaat in je geest. Als sneltreinen die voorbijzoeven. We zijn gewend om in elke trein te springen die voorbijkomt. Mee te gaan met elke gedachte die ons brein produceert. Meditatie helpt je om rustig op het perron te blijven staan en de treinen voorbij te laten razen. Zonder dat je er iets mee hoeft.

Welke gedachten kies jij vandaag? As je merkt dat je worstelt en negatieve gedachten hebt over een situatie; denk opnieuw! Hoe voelt deze gedachte voor jou? Zou je ook iets anders voor in de plaats kunnen of willen denken?

De andere blogs in deze serie:

Deel 1 – smullen van je leven – je lichaam
Deel 2 – Smullen van je leven – je emoties
Deel 4 – Smullen van je leven – je relaties
Deel 5 – Smullen van je leven – je ziel