Smullen van je leven!

In deze serie van vijf blogs lees je over hoe je jezelf optimaal kunt voeden op alle aspecten van je leven.
Deze week deel 2: optimale voeding op emotioneel niveau.

In de blog ‘ smullen van je leven – deel 1’ kon je lezen over lekker in je vel zitten door te kiezen voor de beste voeding op fysiek niveau.  Maar we hebben niet alleen een lichaam, maar ook gevoelens, gedachtes, relaties en een gevoel van zingeving. En als deze aspecten hebben invloed op hoe we in ons mooie velletje zitten.

Wat heb jij nodig?
De ideale maaltijd voor je gevoelsleven bestaat uit invulling van jouw behoefte. That’t it! Het is heel simpel en tegelijkertijd worstelen we er allemaal mee. Ga maar eens na: wat is jouw behoefte? Wat heb jij nu nodig?

Als baby heb je behoefte aan veiligheid, liefde, warmte, voeding en troost. En als volwassene is het eigenlijk niet anders. Toch lijken we dit heel vaak te vergeten en sussen we onze basisbehoefte met iets wat eigenlijk niet werkt. We kiezen voor een reep chocola in plaats van een liefdevolle knuffel.  We shoppen we tot we erbij neervallen en hebben na afloop nog steeds een leeg gevoel. We wringen ons op ons werk in gekke bochten om de bevestiging te krijgen die we nodig hebben. We verwachten dat onze partner op magische wijze ziet wat er nodig is en zijn we boos als we het niet ontvangen. Of blijven we maar geven in de hoop te ontvangen. Tot we uitgegeven zijn en niets meer overhebben voor onszelf. Als het over onze behoefte gaat lijken we vooral erg in de war.

Hoe kom je erachter wat je echt nodig hebt en hoe communiceer je dat?

Tip: 
1. Stel je zelf meerdere keren per dag de vraag: wat heb ik nodig? 
2. Hoe kan ik dat zelf invullen?
3. Hoe kan ik daarover communiceren zodat ik ontvang wat ik nodig heb?

De eerste stap is dus helder krijgen wat je nodig hebt om vervolgens te onderzoeken hoe je jezelf dat kunt geven. Erna kun je met de ander spreken over jouw behoefte. Vaak vergeten we echt helder te krijgen wat er nodig is of verwachten we gelijk dat de ander het voor ons oplost zonder te onderzoeken wat we zelf kunnen doen.

Als we ons angstig, onvervuld en alert voelen wijst dat op een niet vervulde behoefte. Op dit geeft helaas 40% meer kans op welvaartziektes. In al onze rijkdom is de kans dus groot dat we ziek worden omdat we in de basis niet meer weten wat we nodig hebben. Als je emotioneel voldaan bent, voel je vertrouwen in het leven en dit geeft kracht en energie! Als je jezelf leeg, verdrietig, gestressed of angstig voelt.. vraag jezelf dan dus af wat je nodig hebt en hoe je jezelf dat kunt geven. Wat heb jij nodig vandaag?

Tip: 
Weet je niet goed wat je nodig hebt? 
Stel je voor dat je 1 wens mag doen. Slechts 1 wens. Je mag alles ontvangen wat je wilt, van groot tot klein. Wat je ook wilt, je krijgt het. Wat wens je dan? Als je op een ‘ding’ uitkomt, zoals een partner of een groot huis, stel jezelf dan de vraag: ‘Wat zou dit mij geven?’ Grote kans dat je dan (of meteen) op een kwaliteit zoals vertrouwen, veiligheid, liefde, warmte of rust uitkomt.

Heb je behoefte aan rust, maak je agenda leeg. Heb je behoefte aan warmte, ga naar de sauna en verwen jezelf met warme chocomelk met een snufje chilipeper. Heb je liefde nodig? Bel een vriendin en vraag je partner om een knuffel. Wil je dus meer energie en een gezond en veerkrachtig lichaam en leven, dan is het belangrijk dat je jezelf kunt voeden op emotioneel gebied.

Tip 2: 
Je behoefte inademen. 
Als je helder hebt wat je nodig hebt, bijvoorbeeld vertrouwen, herinner je dan een situatie waarin dit er wel was. Wanneer voelde je vertrouwen? Haal je dit zo scherp mogelijk voor de geest en voel deze kwaliteit in je lichaam. Vervolgens kun je deze kwaliteit en dit woord ‘inademen’ tot je er genoeg van hebt. Bij elke inademing zeg je ‘vertrouwen’ (of wat dan ook je behoefte is.). Je vult voelen: alles wat je nodig hebt is er al!

Heb je een behoefte waar je iemand anders voor nodig hebt? Of zou je het fijn vinden als de ander je erbij ondersteunt? Helder communiceren over wat je nodig hebt is van cruciaal belang in een relatie. 
Mensen vinden het van nature fijn om te geven en zullen bereid en blij zijn iets voor je te doen, als je het hen simpelweg vraagt. En mits ze daarin vrij zijn. Je kunt blijven verwachten dat je partner oog heeft voor de bende in huis en ondertussen jezelf opvreten dat zijn sokken nog steeds rondslingeren. Maar beter kun je hem gewoon vragen of hij deze week een keer wil stofzuigen en het vuilnis buiten wil zetten. Helder en duidelijk. En als je die ene vriendin mist, zeg haar dat gewoon voordat je duizend redenen hebt bedacht waarom ze je niet belt.  

Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen behoefte werk je aan je eigen geluk. Als je het niet meer van iemand anders verwacht laat je de ander vrij. Hij of zij hoeft het niet meer goed te maken voor jou en heeft nu alle ruimte om uit zichzelf naar je uit te reiken. Er is geen sprake meer van schuld, strijd of oordeel. En natuurlijk mag je de hem/of haar gewoon vragen je te helpen bij het vervullen van je behoefte, duidelijk en in de wetenschap dat de ander kan en mag weigeren. 

Boekentip
Het onderzoeken van je behoefte, deze omarmen en zonder verwachting uitspreken naar de ander is een techniek die uitgebreid ter sprake komt in het boek ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall B. Rosenberg.

Het doel van deze techniek is een relatie opbouwen die gebaseerd is op openheid, respect en compassie. De samenvatting is dat jij mag waarnemen wat je voelt, zonder oordeel. Hierna kun je je gevoelens naar de ander uiten en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen behoeftes. Dan luister je naar de ander en onderzoek je of je je in hem/haar kunt inleven. Als laatste spreek je jouw verzoek aan de ander uit. 

Vandaag kun je kiezen voor de allerlekkerste en meest energierijke maaltijd op de laag van je emoties. Wat heb jij nodig vandaag? En hoe kun je jezelf dit geven?

De andere blogs in deze serie:

Deel 1 – smullen van je leven – je lichaam
Deel 3 – Smullen van je leven – je gedachten
Deel 4 – Smullen van je leven – je relaties
Deel 5 – Smullen van je leven – je ziel