Smart&Sexy’s Eva en Judith zijn allebei nog ‘op de markt’. Eva helpt het geluk een handje en stort zich regelmatig in het datingcircuit, Judith hoopt stiekem op een spontane ontmoeting met De Ware boven de broccoli. Wat zij zich allebei afvragen: hebben wij vrouwen een man nodig om gelukkig te zijn? En zijn we misschien niet een beetje té zelfstandig geworden?

‘Wat willen wij vrouwen nu eigenlijk?!’

Eva: Ooit heeft iemand tegen mij gezegd ‘jouw leven draait om de liefde’, en dat is denk ik wel waar gebleken. Ik ben eigenlijk nooit helemaal niet bezig geweest met mannen en de liefde. Daar is het allemaal veel te leuk voor!

Judith: Haha. Bij mij precies tegenovergesteld. Oké, het gaat er wel regelmatig over met vriendinnen, maar de liefde en mannen zijn zeker geen hoofdthema in mijn leven. Saaiiii!

Eva: Mijn vriendinnen en ik hebben allemaal een leuke studententijd gehad en flink gefeest. Dates hier, scharrels daar, de één verliefd, de ander een gebroken hart. GTST was er niks bij. We gaven ze ook bijnamen. De Stropdasroller, De Witte reus, De Beer, Jong Oranje, Simba, De Sint… En ze moesten ieder weekend uitgebreid geëvalueerd.

Judith: Ik heb ook wel zo’n periode gehad. Gingen we donderdag, vrijdag en zaterdag stappen en dan gebeurde er natuurlijk ook weleens wat. We were no angels. En de volgende dag moesten we dan inderdaad uitgebreid nabespreken. Hoe is dat nu bij jou en je vriendinnen?

Eva: Inmiddels zijn we allemaal tegen de dertig en aardig gekalmeerd. De eerste baby’s moeten nog komen, maar de meesten wonen samen met leuke mannen-aanhang. We hebben gelukkig nog steeds genoeg ‘liefdes-gespreksstof’. Saai en burgerlijk is het niet. Ik heb dan ook gelukkig niet het gevoel dat ik tot de sneue vrijgezellen club behoor. Heb jij dat gevoel weleens?

The only single in the village.

Judith: In mijn vriendenkring is zo ongeveer iedereen gesetteld en die baby’s zijn er al. De tweede ronde is zelfs al begonnen. Op één single vriendin na ben ik the only single in the village. Lid van de sneue vrijgezellenclub voel ik me gelukkig niet, maar anderen kunnen me dit soms wel aanpraten. Dat je gaat denken ‘ben ik zielig…?’. Heel irritant. Alsof je zonder man geen leuk leven kunt hebben. Wat denk jij: hebben wij vrouwen een man nodig om gelukkig te zijn?

Eva: Nee, dat denk ik niet. Een relatie is tenslotte niet altijd zaligmakend. They totally lived happily ever after bestaat meestal niet in de praktijk. We kijken te veel films! 😉

Judith: Ik denk ook niet dat wij vrouwen in deze tijd per se een relatie nodig hebben om gelukkig te zijn. We zijn zo zelfstandig geworden dat we het prima heel leuk voor onszelf kunnen maken. Maar tegelijkertijd staan we door die zelfstandigheid misschien wel minder open voor een man, of worden we te kritisch.

Een hippe sneaker is ook best fijn

Eva: Ik kan me inderdaad best voorstellen dat mannen soms het spoor bijster zijn. Ze moeten stoer zijn, lief, maar ook weer niet té soft. Helpen in het huishouden, graag, maar wel op ónze manier. En een beetje hippe sneaker zijn ook best fijn. Wat WILLEN wij nou eigenlijk van ze?

Judith: Als ik voor mezelf spreek heb ik als Zelfstandige Vrouw soms heus wel behoefte aan een stoere man die mij ‘redt’ en die me over zijn schouder gooit. Als ik hém af en toe ook eens mag redden, maar dat willen ze in de (mijn) praktijk nooit. Ik merk vaak dat mannen nog niet klaar zijn voor een zelfstandige vrouw. Stiekem willen ze nog steeds de kostwinner zijn, kunnen ‘zorgen voor het vrouwtje’. Ik denk dat beide partijen schuld hebben. En dat het verschil te groot is.

Eva: De verhoudingen zijn inderdaad een beetje scheef geraakt. En daar zitten wij ondertussen wel mooi mee! Misschien moeten wij selfsupporting vrouwen de man daarom wat tegemoet komen. Het voortouw nemen en een beetje water bij de wijn doen, ons eisenpakket wat omlaag schroeven. Want hoe belangrijk zijn die eisen nu eigenlijk? Ik zou bijvoorbeeld weleens wat meer ontspannen een date in kunnen gaan. ‘Loslaten en zien wat er dan gebeurt.’

Judith: We zouden een tikje minder veeleisend mogen zijn inderdaad, zodat een relatie wél werkt. Of in ieder geval… een kans heeft.

Eva: Door het daten is mijn beeld van mannen gelukkig wel wat bijgesteld. Tegenwoordig kijk ik ook naar andere types en zie ik in dat ik vroeger een wat vertekend beeld van mannen had. Daar is het wel goed voor geweest. Hierover gesproken: zou jij niet eens wat vaker een date willen?

Judith: Eigenwijs misschien, maar eigenlijk wil ik geen datingsite of -app nodig hebben om mijn match te vinden. Het liefst loop ik hem spontaan BAM tegen het lijf. Ik ben 30-plus en heb zó geen zin meer in ‘aanmodderen’. Het moet hem zijn of niet en daten om dat uit te vinden trekt me helemaal niet.

Eva: Het liefst zou ik De Ware ook spontaan ontmoeten hoor. Dat je elkaar aankijkt boven de broccoli en denkt ‘yes!’. Maar ik vind het leuk om te daten en ik geloof er wel in dat je het geluk soms een handje moet helpen.

Judith: Dat snap ik ook wel. Nou, wie weet… krijg ik ooit een keer het gevoel dat ik ook moet gaan daten. -Die spontane ontmoetingen boven de broccoli zijn tenslotte ver te zoeken.- Zolang ik echter nog niet het gevoel heb dat ik NU een man nodig heb, blijf ik lekker hopen op die romantische spontane ontmoeting. Misschien alleen niet op de groenteafdeling… 😉

Treuzelen bij het bier

Eva: We staan ook gewoon bij de verkeerde afdeling. Misschien moeten we wat vaker treuzelen bij het bier en de diepvriespizza’s, want single mannen kopen natuurlijk helemaal geen broccoli! Maar even serieus: ik ga wat meer naar mijn echte gevoel luisteren in plaats van naar mijn hoofd. Chemie zit hem tenslotte ook in vreselijk kunnen lachen met iemand of je op je gemak voelen. En natuurlijk moet er wel IETS zijn, maar echte verbinding/passie kan ook groeien.

Judith: Ik ben het helemaal met je eens: in een relatie moet je lovers én vrienden kunnen zijn. En dat gevoel mag daarom weleens wat meer aandacht krijgen dan dat perfecte plaatje in ons hoofd. Als we dáár nu eens wat meer stil bij gaan staan bij een date/spontane ontmoeting. 😉 Ook als ‘ie geen hippe sneakers aan heeft…

Eva: Deal!

22493_10206039812500160_7184008613029265604_n

Judith Kloppenburg, Smart&Sexy redacteur, freelance redacteur en single

eva-300x300

Eva van den Berg, Smart&Sexy redacteur, orthopedagoge en single