Over het boek ‘De vijf talen van de Liefde’ , een van de favoriete boeken over relaties hier op de Smart&Sexy redactie. Lisa heeft het er wel vaker over, ook soms tijdens haar lezingen. Redacteur Eva las het boek opnieuw en vroeg zich af ‘Wat als je niet dezelfde liefdestaal spreekt?’ Lees hieronder haar artikel.

Is de liefde over?

Een relatie waarin je je gewaardeerd en geliefd voelt, waarin jij en je partner precies weten hoe je elkaar gelukkig(er) kan maken.. Dat willen we uiteindelijk allemaal wel. En wat fijn als dat er is! Maar.. wat als het allemaal niet zo vanzelf gaat? Als je zo je best doet maar het wordt niet gezien. Of als je het gevoel hebt dat je partner gewoon maar niet lijkt te begrijpen wat jij zo graag zou willen. Je krijgt dan misschien het gevoel dat de relatie vastzit, dat de liefde er niet meer echt is en je raakt gefocust op wat jij van de ander nodig hebt om je weer beter te voelen (‘waarom doet hij/zij nou niet gewoon…’). Is dat een teken dat de liefde nou eenmaal ‘over’ is en de relatie gedoemd is te mislukken?

Een leeg tankje

Nee! Want liefde.. is een keuze, zegt Gary Chapman, de schrijver van het boek De vijf talen van de liefde. Voor wie het boek niet kent: stel je voor dat ieder mens een liefdestankje op zijn rug heeft. Als die gevuld is voel je je geliefd, erkend en (dus) gelukkig. Het gevoel waar eigenlijk iedereen naar op zoek is. Als je tank leeg is voel je je waarschijnlijk onbegrepen, ontevreden, op zoek naar iets en misschien wel somber of verdrietig. Om liefde te geven en te ontvangen zijn er vijf ‘talen’: Positieve woorden, Fysieke aanrakingen, Cadeautjes, Samen zijn (tijd doorbrengen) en Dienen (iets voor iemand doen). De een voelt zich geliefd als hij/zij veel aangeraakt wordt, als er veel geknuffeld wordt en veel seks is. Maar voor de ander is dat misschien veel minder belangrijk en voelt een relatie pas echt goed als er veel tijd is om samen te zijn en leuke dingen te ondernemen. Misschien zijn er meerdere aspecten die ervoor zorgen dat je je geliefd voelt, maar eentje is waarschijnlijk je ‘moedertaal’. En in het van elkaar houden, kun je dus soms behoorlijk langs elkaar heen praten. Alsof iemand in het Italiaans zo veel mooie dingen tegen je zegt, maar jij verstaat nou eenmaal alleen Frans en dus komt het niet aan.

Talencursus

Het hoeft dus ook helemaal niet als vanzelf te gaan maar je kunt wel de bewuste keuze maken om echt je best te doen de taal van je partner te gaan spreken. Vaak denken we dat hoe verliefd je (nog) bent, de beste graadmeter is om te bepalen hoe goed je relatie (nog) is. Voel je nog vlinders en kriebels? Dan moet het wel goed zitten! En komt de sleur in je relatie na een poosje.. trek dan alles (bij voorkeur een spannend outfitje) uit de kast om die chemistry weer goed te krijgen. Maar daar is Gary het niet mee eens. Verliefdheid is iets fysieks. Het heeft te maken met hormonen die je een goed gevoel geven. Dat blijft soms een paar maanden en soms wel een paar jaar. Maar uiteindelijk wordt het minder en het is niet de basis, of een garantie, voor een langdurige en fijne relatie.

Aan de bak

Aan de bak dus. Want wat een relatie wél goed doet is investeren in elkaars liefdestaal. Je eens helemaal te verdiepen in wat je partner eigenlijk écht wil. Vaak denk je dat je dat wel weet maar is dat wel zo? Vraag het hem (of haar), luister goed naar het antwoord en.. just do it! Ook al is het niet jouw favoriete ‘ding’ of zie je niet in waarom het zo belangrijk is. Vaker complimenten geven of iets positiefs zeggen? Meer fysiek contact? Voor hem koken na een lange werkdag? Probeer het gewoon eens. Het is natuurlijk niet de bedoeling om jezelf weg te cijferen maar zie het als op een talencursus gaan waarin je een nieuwe (liefdes)taal leert spreken! Verbeter je relatie, begin bij jezelf dus eigenlijk. Door te richten op wat je kan geven vul je de liefdestank van je partner en dat zorgt er uiteindelijk ook voor dat hij/zij veel eerder geneigd is jou te geven wat jij nodig hebt. En dat de liefde weer gaat stromen. Of blijft stromen natuurlijk! En hoe mooi is dat?