Vandaag is het nationale complimentendag. Dus… YOU ARE AWESOME!
Complimentendag is in het leven geroepen omdat we te weinig complimenten zouden geven, maar wat ook niet altijd even makkelijk is, is een compliment in ontvangst nemen. Het is echter heus mogelijk om zonder arrogant te lijken een compliment te ownen. Sterker nog, we zouden dit veel vaker moeten doen.

Complimenten ontvangen met klasse. Het kan. In plaats van wat we meestal geneigd zijn te doen: negeren, ontkennen en terugkaatsen, kunnen we het compliment ook bevestigen of simpelweg accepteren. Dit moet natuurlijk wel subtiel, anders ben je weer dat arrogante mens dat met haar hoofd in de wolken loopt. Hoe doe je dat dan? Nou zo:

Stel, een opdrachtgever complimenteert je met je werk. ‘Deze opdracht heb je echt heel goed gedaan!’ Wuif het dan niet weg, maar zeg het volgende: “Bedankt, ik vond het zelf ook goed gaan. De prettige samenwerking speelde hierbij zeker een belangrijke rol.” Zo accepteer je en deel je tegelijkertijd uit. Of herhaal het compliment en zeg simpelweg: “U vindt het goed? Dat vind ik echt fijn om te horen.” Op deze manier accepteer je het compliment én blijf je sympathiek.

Wat vooral belangrijk is op het vlak van complimenten: wees niet te bescheiden. Geloof de persoon die je complimenteert en twijfel niet aan je eigen kunnen of uiterlijk. En wantrouw de uitdeler niet meteen; niet iedereen die aardig is wil wat van je. Keep it positive. Wees zelf ook vooral niet te bescheiden met het uitdelen van aardig commentaar, want mensen die vriendelijk zijn, worden gezien als sympathiek. Zowel op sociaal als zakelijk vlak kan het uitdelen van complimenten je daarom verder brengen. En zie complimenten vooral niet als slijmen. Als je het met subtiele regelmaat doet, en gemeend, is het een hele goede investering. En… wat je geeft krijg je terug! So spread the positivity.