Hoe vaak doe jij iets voor iemand anders? Zomaar een goeie daad, iets liefs, iets attents.. zonder dat je er zelf iets voor terug hoeft? Waarschijnlijk minder vaak dan je zou kúnnen doen. Dat is niet altijd onwil natuurlijk. We zijn allemaal gewoon druk met onze eigen problemen en met onze eigen dag tot een goed einde brengen. Het schiet er makkelijk bij in. Maar belangeloos iets voor een ander doen hoeft helemaal niet iets groots te zijn wat veel tijd of moeite kost. Juist iets heel kleins kan iemands dag helemaal maken.

De ‘truc’ is meer om open te staan voor de momenten waarop je iets zou kunnen doen. Je niet alleen te bedenken wat je nodig hebt om je eigen leven en gezin draaiende te houden, maar wat vaker stil te staan bij wat je te geven hebt. Dat kan materieel zijn; geld, een cadeautje, spullen die je over hebt. Maar je tijd, aandacht en energie is ook iets wat je kunt ‘doneren’. 

Om daar bewust van te worden is er in Amerika zelfs een officiële random acts of kindness week die helemaal in het teken staat van zomaar iets aardigs doen voor een ander. Een soort pay it forward, als iedereen af en toe iets extra’s doet voor een ander verspreid zich dat razendsnel. Positieve energie gaat stromen. Of zoals Desmund Tutu zei: Do your little bit of good where you are. It’s those little bits of good put together that overwhelm the world.

Weet je niet zo goed wat je dan zou kunnen doen? Ter inspiratie 21 Smart&Sexy grote en kleine ideeën! 

1. Heb je lekker bij vrienden gegeten? Biedt aan om de afwas te doen of de keuken op te ruimen! 
2. Wees aardig in het verkeer: sta eens een parkeerplekje af of laat mensen voorgaan.
3. Stuur een kaartje aan iemand die het kan gebruiken (of gewoon zomaar).
4. Maak een praatje met iemand die ergens nieuw is of nog niemand kent (zoals een nieuwe collega of op een verjaardag).
5. Neem een kleinigheidje mee als je bij iemand langs gaat of met iemand afspreekt.
6. Doe iets voor een goed doel. Je kunt geld doneren maar ook een activiteit begeleiden, of iets doen om geld op te halen. Verdiep je erin en kies een doel wat je ook echt aanspreekt.
7. Maak iets lekkers en deel het uit op je werk.
8. Ruim je huis op en geef mooie items weg aan iemand die het goed kan gebruiken (denk aan het leger des heils of blijf-van-mijn-lijf huizen).
9. Koop tijdens het boodschappen doen iets lekkers voor de persoon die de daklozenkrant verkoopt.
10.Doe iets extra’s voor je ouders (of andere familie) om ze in het zonnetje te zetten, zoals een lekkere maaltijd koken. 
11. Biedt aan om een dagje op andermans kinderen te passen zodat papa en mama een dagje voor zichzelf hebben. 12. Heb je een goed boek uitgelezen? Laat het achter in het openbaar vervoer voor iemand anders om te lezen.
13. Haal je wel eens koffie onderweg? Haal er eentje extra voor de persoon achter je in de rij, de straatmuzikant op het station of koop een ‘uitgestelde koffie’ (
www.uitgesteldekoffie.nl).
14. Verdiep je in je eigen buurt. Misschien is er wel een buur vlakbij die wat extra aandacht, een wandelingetje of hulp kan gebruiken (of een bejaardentehuis vlakbij).
15. Blaas een vriendschap nieuw leven in, zoek contact met iemand die je lang niet gezien hebt.  
16. Help iemand verhuizen.
17. Heb je ergens echt lekker gegeten? Laat een ruime tip achter en schrijf een compliment op het bonnetje.
18. Laat je smartphone in je tas zetten, kijk op de wereld in en glimlach naar mensen die je tegenkomt.
19. In plaats van een vluchtig appje te sturen, bel iemand op om te vragen hoe het met hem of haar is en luister echt, neem de tijd.
20. Geef je partner een massage na een lange werkdag.
21. Help iemand die een baan of een opdracht nodig heeft door hem/haar aan te bevelen, een positieve recensie te schrijven of te koppelen aan iemand in je netwerk. foto:
www.indulgd.com