De 7 Tips om je Lezing een goede boost te geven

Jij hebt een prachtige lezing of wilt deze lezing gaan maken. Hoe kan je ervoor zorgen dat de energie in de zaal hoog blijft wanneer je presenteert? Dat mensen hun aandacht erbij houden als jij vertelt? Dat jouw lezing echt beklijft?
In deze blog delen we 7 tips hoe jij je lezing een goede boost kan geven, oftewel hoe je de energie hoog kan houden.

Tip 1. Betrek je publiek bij je lezing

Je publiek betrekken bij je lezing zorgt voor extra energie. Ga maar na. Als jij 1,5 uur moet luisteren naar iemands verhaal en je zit op een stoel is het best een uitdaging om je aandacht erbij te houden. Wil je liever naar een lezing waar interactie is of wil je uren op een stoel zitten luisteren? Succesvolle sprekers betrekken hun publiek bij hun verhaal.

Tip 2. Doe een energizer

Je kan de energie van het publiek verhogen door een energizer te doen. Als je ook trainingen geeft en coach bent is dit vast een bekende term. Een energizer zegt het eigenlijk al: het is een energiegever. Je doet een energizer als de energie wat lager wordt in de zaal. Je kan bij een energizer denken aan het aanzetten van een uptempo muziekje en het doen van een dans samen met de deelnemers. Je kan ook de deelnemers laten gaan staan en even de benen losschudden of samen een lied zingen.

Tip 3. Laat je deelnemers kennismaken met elkaar.

Mensen die naar je lezing komen hebben interesse in je verhaal. Ze willen graag iets leren van jou, of geïnspireerd raken. Vaak is het zo dat deze mensen een gedeelde interesse hebben. Het is dan heel leuk om de mensen kennis met elkaar te laten maken en ze bijv. een vraag te stellen die betrekking heeft op het thema van jouw lezing. Bijv. als je een lezing geeft over netwerken dan kan je mensen kort aan elkaar een elevator pitch laten geven. Dan toetsen wie het nog weet?. Of stel je voor je geeft een lezing over Geluk. Dat mensen dan met elkaar geluksmomentjes uitdelen. Voor jouw onderwerp is vast ook een vraag te bedenken die de interactie tussen de mensen in de zaal kan bevorderen.

Tip 4. Quiz

Een quiz is ook altijd ontzettend leuk. Deelnemers vinden het leuk als ze iets kunnen winnen of kunnen laten zien dat zij ook kennis hebben van het thema waar jij over spreekt. Een quiz kan je ook inzetten om het niveau in de zaal te toetsen, maar is vooral bedoelt om energie te geven aan je publiek. Je kan een quiz doen waar een bepaalde score uit kan komen. Misschien heb jij wel een boek geschreven en kunnen mensen dit winnen? Of iets anders zoals een fles champagne of een product dat past binnen jouw thema.

Tip 5. Geef je publiek het podium!

Als spreker sta je in de spotlights, je krijgt podium om je verhaal te vertellen. Dat is een prachtige kans en ervaring. Dit gun jij anderen natuurlijk ook. Je kan deelnemers uitnodigen om op het podium te komen. Geef je bijv. een lezing over persoonlijk leiderschap of out of your comfort zone treden: laat iemand bijvoorbeeld zijn droom delen op het podium. Of over klanten: dan kan je iemand ook uitnodigen op het podium met de vraag wat zijn of haar droomklant is en of iemand uit het publiek hem of haar kan helpen?

Tip 6. Muziek, dans, schrijf en teken

Gebruik creatieve en afwisselende werkvormen zoals mooie liedjes, dans of laat mensen iets opschrijven of iets tekenen. Gebruik een ander talent naast je sprekerstalent die mensen even de kans geeft stil te staan bij wat je vertelt. Het werkt heerlijk om de informatie die je deelt even te laten bezinken met een rustig moment.

7. Gebruik van Video en beeldmateriaal

Naast muziek, dans, en kunstvormen is het ook fijn om een filmpje te laten zien. Het is voor jezelf fijn om even rust te pakken en daarnaast om de aandacht erbij te houden. Ook kan je werken met beeldmateriaal, als je gebruik maakt van een powerpoint een slide met alleen een mooie foto of als je een flip-over gebruikt een infographic maken. Laat je verhaal voor het publiek spreken, dit kan op meer manieren dan alleen woorden te gebruiken, maak het dynamisch. Ze zeggen niet voor niets: ‘’Eén beeld spreekt voor meer dan 1000 woorden’’.

Bekijk de succesverhalen:

Waar Lisa van AAN gaat

Waar Lisa van AAN gaat

Ik kan zo genieten van de creativiteit wanneer ik met én voor mijn deelnemers werk. Nu is het natuurlijk zo dat ik de meest uiteenlopende onderwerpen mag helpen vormgeven tot een lezing. Ben je benieuwd hoe ik dit doe zelfs wanneer ik niet veel van een onderwerp af...

Lees meer
Inschrijven bij een sprekersbureau

Inschrijven bij een sprekersbureau

Waar je op moet letten wanneer je je in schrijft bij een sprekersbureau Een partner die jou helpt met het verkopen van je lezing en alles regelt. Dat klinkt mooi! Maar is dat het ook? Lisa’s regieassistente, Sonja Brouwer, ging voor jou op onderzoek uit en heeft alle...

Lees meer
Ineke Hilhorst

Ineke Hilhorst

Het moet eruit! Mijn lezing: een drukkend gevoel achter mijn hart, het wil eruit, het moet eruit.... ik wil die flow volgen. Met dit verlangen kwam ik bij Lisa Portengen terecht om mijn lezing ‘business intuïtie’ opnieuw onder de loep te nemen. Vanuit haar...

Lees meer
Pauline de Wilde

Pauline de Wilde

Pauline de Wilde is dagvoorzitter en presentatrice. Haar televisie carrière begon eind jaren ‘90 in Seattle USA. Hier maakt zij de stap van afgestudeerde econome (UVA) naar actrice, om vervolgens in Nederland deze carrière switch voort te zetten. Samen met Lisa heeft Pauline een indrukwekkende lezing gemaakt die gaat over LEF hebben. In dit blog artikel deelt Pauline haar verhaal.

Lees meer
Betaald spreker worden met Lyanne Vos

Betaald spreker worden met Lyanne Vos

Zij is een brandstrateeg, coach en spreker met een missie. Namelijk jou laten zien hoe briljant jij bent. Samen met Lisa heeft Lyanne Vos een bijzondere lezing gemaakt. In dit blog artikel deelt Lyanne haar verhaal.

Lees meer