Waar je aandacht aan geeft, groeit. En dat is natuurlijk wat een positieve blik je kan brengen. Meer aandacht, meer focus op de mooie dingen in je leven die er al zijn. Maar positief denken wordt ook wel eens verkeerd begrepen. Wat het namelijk niet is, is dat alles leuk, fantastisch, geweldig, amazing MOET zijn.

Generatie nooitgenoeg

De twintigers en dertigers van nu (generatie Y) zijn opgegroeid in een periode van een goede economie, weinig stress, geen oorlog, weinig zorgen. Vertroeteld, zelfverzekerd en gericht op zingeving, op alles uit het leven halen. En dat kan ook. We zijn aangekomen in een tijd waar eigenlijk alles mogelijk is. Een studie? Een goede baan? Mooie, verre reizen maken? Why not? Als je je zinnen er maar op zet, als je je best maar doet en als je maar lekker positief in het leven staat. Dan kun je ALLES hebben. Wat een vrijheid! Wat een rijkdom! En toch raken steeds meer (jonge) mensen overspannen. Hoe kan dat nou?

Waarschijnlijk omdat we er niet zo goed mee om kunnen gaan, al die mogelijkheden. Alles is er dus alles moet ook leuk en succesvol zijn, je moet wel gebruik maken van al die kansen! We willen elkaar allemaal laten zien hoe succesvol we zijn, welke leuke dingen we allemaal hebben en doen. Het is al gauw suf en saai als je niet een paar verre reizen hebt gemaakt, ieder weekend op een festival staat, aandacht besteed aan mode of creativiteit, een eigen onderneming hebt en ga zo maar door.

Klik. Vind ik leuk. Klik. Vind ik leuk.

Niet alleen veroorzaakt het keuzestress; want wat KIES je dan, als de wereld aan je voeten ligt? Welke baan, welke relatie, welke reis is nou het leukst? Daarnaast kan het ook veel onrust en druk veroorzaken. Want als iets een keer niet lukt, tegenzit of tegenvalt… zal je dat toch vooral aan jezelf te danken hebben, alle ingrediënten voor succes liggen ten slotte voor het oprapen.

De social media, inmiddels een deel van ons leven, hebben daar natuurlijk ook een groot aandeel in. Iedereen deelt op facebook en instagram mooie foto’s (met een filtertje) van zijn hippe activiteiten en superfood maaltijden. Je klikt maar op ‘like’ maar voel jij je even suf als je met je bord boerenkool op de bank zit. Alsof je constant, waar je ook bent, ondertussen allemaal leuke dingen mist. Daar is zelfs een term voor: FOMO (Fear Of Missing Out).

Lesje in tevredenheid

Maar juist dat krampachtige, het constante ventileren dat alles LEUK en positief is, dat is natuurlijk helemaal niet wat er met positief in het leven staan bedoeld wordt. Het zou niet moeten gaan om wie er de meeste vrienden heeft, op de meest exotische plekken is geweest en het superste food eet.. maar om het hele plaatje. Het echte plaatje.

Dat kwartje lijkt de laatste tijd steeds meer te vallen. Yoga en mindfulness worden steeds populairder. We zoeken rust. Sinds de economische crisis komt er meer creativiteit, meer aandacht voor duurzaamheid en gaat het over consuminderen. In plaats van over nieuwer, meer, luxer, beter. We beginnen te snappen dat onszelf voorbij rennen in een zee van mogelijkheden en elkaar proberen af te troeven met hoe leuk we het hebben, niet vol te houden is. We worden er niet gelukkig van. Misschien kunnen wij dat dan weer doorgeven aan onze kinderen, de volgende generatie. Dat ook als alles kan, het niet betekent dat alles ook moet en al helemaal niet dat alles altijd perse constant léuk hoeft te zijn.

Positief denken en leven is niet een zo mooi mogelijke Facebook-wall, maar de

donkere wolken die af en toe bij het leven horen aan je voorbij te laten trekken en je aandacht vooral te geven aan de zonnige momenten!