Toen mijn moeder zestig jaar werd, huurde zij een huis in België waar al haar vriendinnen en vrouwelijke familieleden in pasten. Een heel weekend met de liefste vrouwen uit haar leven bij elkaar. Uren kletsen bij de open haard, wandelen door de bossen, het zou een prachtig weekend worden. Mijn vader was net een jaar overleden dus mijn moeder kon wel wat liefde en warmte gebruiken. Ik was zo trots op haar dat ze dit wilde organiseren.

Ik hielp haar. We hadden al zoveel voorpret met het bedenken van het programma en het schrijven van de uitnodigingen. Die vrijdagmiddag was het al meteen geweldig. Samen met al die vrouwen zaten we om de grote tafel en iedereen had een klein symbolisch kadootje meegenomen wat iets vertelde over hun vriendschap met mijn moeder. De eerste tranen werden gelaten en dat was goed.

Karaoke party

Op zaterdagavond hadden we een groot feest gepland. Ik nam van mijn kostuumzolder allerlei gekke kleding en hoedjes en pruiken mee. Karaokeparty! Wat een feeststemming en iedereen was erg uitgelaten. Uit ervaring wist ik dat verkleden gegarandeerd veel lol zou geven. Wat geweldig om al die tantes ‘Relight my fire’ te horen zingen en natuurlijk kwamen de Amsterdamse hits ook voorbij.
Maar ik broedde op een plannetje. In de tuin van het grote Belgische huis was een zwembad aangelegd. Het was een koud weekend dus niemand dacht er aan om te gaan zwemmen. Ik had de eigenaresse van het huis stiekem gevraagd het zwembad wel te verwarmen. Hoe gaaf zou het zijn als we met al die twintig vrouwen in dat zwembad zouden springen? Naakt? Om precies 00.00 uur? Mijn hart maakte een sprongetje. Ik wil als het even kan zo graag bijzondere ervaringen creëren voor mezelf en voor anderen. Ik heb niet voor niets 8 jaar lang De Experience Company gehad (evenementenbureau). Ik wist het. Dit gaat mij lukken!

Het geheime plan

Ik betrok mijn schoonzusje en een dochter van een vriendin bij mijn plan. ‘Wij gaan straks om 00.00 met zijn allen skinny dippen. Doen jullie mee? Ik heb jullie nodig om de eerste stappen te zetten ok?’ Toen ik uitgelegd had wat skinny dippen was zeiden ze ja. Ik had een team!
Vervolgens maakte ik het buiten alvast gezellig. Lichten aan, muziekinstalatie erbij en ik stelde me voor hoe het zou zijn als het straks ging gebeuren. Ik zag ons als het ware al in dat bad springen. Whoooo..
Om 23.00 uur, de Karaoke party was in volle gang, zette ik plots de muziek uit. Ik riep door de microfoon ‘Dames. Ik heb straks iets heel bijzonders voor jullie! Vanavond ga je iets speciaals meemaken. Ik kan er nog niet te veel over zeggen maar maak je maar vast klaar voor iets heeeeeel gaafs!’. De muziek ging weer aan. Ze keken me verbaasd aan maar ik zweeg. Je moet alvast een zaadje planten toch? Ik kreeg er steeds meer zin in. We dansten en zongen verder. Om 23.45 stopte ik weer de muziek. Ik riep: ‘Ok! Het gaat zo beginnen. Doe precies wat ik zeg. Vanaf NU mogen jullie niet meer met elkaar praten!” zei ik streng. “Ga naar je kamer en pak een handdoek en kom binnen 5 minuten weer terug bij het zwembad. GO!” Alle vrouwen renden weg. Tantes van 80, vriendinnen van 60 jaar, mijn schoonzusje…. Ik genoot van dat beeld.

Aan de rand van het zwembad

Daar stonden we dan. Mijn moeder keek me met grote ogen aan. Ik knipoogde. Ik wist dat zij sowieso zou gaan, daar is ze gek genoeg voor en dan volgt vast de rest vanzelf. “Ok lieve vrouwen! Ik tel zo tot 3 en dan kleden we ons allemaal uit en blijven we hier aan de rand van het zwembad staan. 1, 2 3!!” Daar gingen we. Ik trok snel mijn kleren uit en keek om me heen. Bijna alle vrouwen deden mee! Wat geweldig! De energie gierde door mijn lijf. Daar stonden we. Al die lieve vriendinnen van mijn moeder in hun blootje in de kou. Mijn moeder gierde het uit. Ik had haar lang niet zo zien lachen. Wat heerlijk! Ik riep: ‘Ik tel tot 3 en dan springen we allemaal in het water en roepen heel hard DANIELLE! ok? Komt ie! 1,2,3 DANIELLE!!!!”
Een grote plons en we lagen allemaal in het water. Heerlijk warm water met damp erboven en als we omhoog keken zagen we de grote sterrenhemel. ‘Dit is uniek’ riep iemand! ‘Ik heb dit nog nooit gedaan’ gilde een tante. Ik zwom naar mijn moeder toe en gaf haar een kus. “Gefeliciteerd mam. Ik hou van je. Van de maan en weer terug.”
We zijn nog wel een uur in het water gebleven. We hebben zelfs nog met veel te veel vrouwen in een kleine jacuzzi gezeten. Het was bevrijdend en om nooit meer te vergeten. Wat heerlijk om het eens op te schrijven.

Maak mooie herinneringen om nooit te vergeten.