Zomer 2009. Ik ben nog maar net met Smart&Sexy begonnen en heb alleen nog maar een paar keer workshops gegeven voor bekenden. Mijn blog is nog maar een half jaar online en op twitter deel ik elke dag een Smart&Sexy tip. Mijn netwerk groeit en ik begin steeds enthousiaster te worden over wat ik aan het doen ben. Vrouwen inspireren over bewustwording.

Dan komt er een mooie kans voorbij. Ik mag dagvoorzitter zijn tijdens een event voor 200 zakenvrouwen. Heel spannend, dus ik bereid me goed voor, verdiep me in de sprekers die ik ga aankondigen en vraag aan de organisatie wat ik mag doen. “Mag ik tussen de sprekers door ook zelf een onderdeel vormen van het programma? Mag ik de warming-up doen, een oefening? Een verhaal vertellen? Ze vertellen hoe geweldig we zijn? Misschien een liedje zingen? Een soort rode draad zijn?’ Het mag! Ik denk goed na over een mooie balans, wat ik wil zeggen, leer de onderdelen uit mijn hoofd en kies een mooie roze cocktailjurk om te dragen.

Als ik die ochtend naar de locatie rij krijg ik een ingeving. ‘Alles wat ik de organisatie voorstelde mag ik doen. Dat betekent dat ik helemaal Lisa mag zijn daar op dat podium.’ Ik bel nog snel een goede vriend: “Ik ben op weg naar mijn eerste echte klus waar ik als Smart&Sexy Lisa ga optreden. En nou leerde ik vroeger op de kleinkunstacademie in de toneellessen dat als je gaat improviseren of iets wilt uit proberen, dat je je dan hélemaal moet geven. 100 procent. Dat je je niet moet inhouden.’ zei ik vol energie tegen hem. ‘Ik ga dat vandaag ook doen. Ik ga mij niet inhouden. Ik zeg alles wat ik te zeggen heb. Ga helemaal mezelf zijn op dat toneel. Stralen. Mij verbinden met al die vrouwen in de zaal. Ik wil weten hoe dat is. Als het dan goed is, dan weet ik dat. Dan ben ik op de goede weg. Als ze het niks vinden. Dan weet ik dat ook. Jij bent mijn getuige.’ vervolgde ik. ‘En op de terugweg vanavond, dan bel ik je weer en zal ik je vertellen hoe het is gegaan.’ Ik voel mijn hart kloppen en ik weet, dit is een belangrijk moment in mijn leven. Hier ga ik een verschil maken.

Het klinkt zo simpel en misschien is dat het uiteindelijk ook. Helemaal jezelf zijn en alles geven betekent ook dat je in je natuurlijke staat bent. Maar het vraagt ook om lef en zeker omdat ik het voor het eerst ga doen vanuit Smart&Sexy. Het is spannend maar ik heb mijn keuze gemaakt.

Een paar uur later sta ik voor een publiek van 200 geweldige vrouwen. In mijn roze jurk. Ik hou me niet in. We lachen. Leren. Genieten. Allemaal. Wat een energie!

Op de terugweg bel ik mijn vriend. ‘Het was nog mooier dan ik mij had kunnen wensen. Ik ben op de goede weg. Dit is wat ik de komende jaren ga doen. Dit is mijn nieuwe bedrijf. Smart&Sexy.’ Zeg ik ontroerd. Een grote belangrijke les had ik toegepast. Ik geef me helemaal zodat ik weet of het werkt. Met dank aan mijn strenge maar zeer inspirerende speldocent op de Kleinkunstacademie.

De foto bij dit blog is van een aantal vrouwen uit het publiek van een optreden van een paar weken geleden. Het deed me erg denken aan de energie van de eerste keer. (fotograaf: Eva Albers)