Heb jij een verhaal met een boodschap en voelt het als jouw missie om die te delen met de rest van wereld? Ergens moet je een diep verlangen hebben om het podium te pakken met jouw eigen lezing, anders zou je deze 20 tips om veelgevraagd spreker te worden nooit geopend hebben.

Ik ben Lisa en ik zeg dit omdat ik spreek uit ervaring en weet hoe het voelt om dit diepe verlangen te hebben. Vanuit een kleinkunst achtergrond heb ik zelf ruim 7 jaar als spreker met mijn lezing ‘Smart & Sexy’ op vele podia gestaan. Nu geniet ik er juist van om andere vrouwen, zoals jij, te helpen om een lezing te maken en spreker te worden. Hierin ben ik meer dan een sprekerscoach want ik regisseer je ook. Zoals de naam van mijn traject ‘Maak met mij jouw lezing’, al suggereert, maken we jouw lezing samen. Dit doe ik namelijk het allerliefste. Van jou een succesvol spreker maken. Onze verhalen mogen namelijk gehoord worden. Sterker nog, ze moeten gehoord worden. Wij vrouwen hebben een stem!

 

1. Durf het podium te pakken met jouw lezing

Het is een must dat je weet wat je gaat doen. Wat ga je vertellen, in welke vorm, wanneer en waar? Maar ook: wat heb je aan en waar moet de setting voor jou aan voldoen om je lekker te voelen? Zodra dit allemaal helder is, verdwijnt de angst als sneeuw voor de zon.

 

[thrive_2step id=’14545′]Download gratis de 29 tips om een lezing te maken[/thrive_2step]
 

 

2. Welk onderwerp wil jij als spreker aankaarten?

Je wilt jouw publiek raken, inspireren of informeren met een bepaald onderwerp. En dat kan van alles zijn. Zo heb ik laatst met iemand een hele mooie lezing gemaakt over eenzaamheid.

Wil je weten of jouw concept haalbaar is? Klik hier en doe de haalbaarheidsscan. Dan ga ik heel open naar jouw concept kijken.

 

 

3. Het belang van een goede lezing

Je publiek wil graag weten waar zij aan toe zijn. Hoe lang duurt het? Ben ik de juiste doelgroep? Wordt dit leuk en inspirerend of juist saai? Het klinkt misschien gek, maar pas zodra je dit kader geschetst hebt, kun je lekker los gaan door ze te verassen met anekdotes, humor, theatrale elementen en interactie.

[thrive_2step id=’14570′]Download gratis mijn e-book “21 succesvolle ideeën op jouw lezing te verkopen”.[/thrive_2step]

 

 

4. Training presenteren of spreken in het openbaar

Voor een professionele lezing waar je geld voor kunt vragen, heb je een heldere opbouw nodig met verrassende wendingen die zowel jouw verhaallijn als jouw missie versterken.

Benieuwd hoe je professioneel spreker wordt? Lees mijn blog ‘5 punten waar je op moet letten als je spreker wilt worden’ hier.

 

5. Wat is het eerste waar ik op let als ik arriveer bij een sprekersopdracht?

In deze video zie je wat ik allemaal check zodra ik arriveer bij mijn sprekersopdracht.

 

6. De opening van je lezing moet staan als een huis

Uit onderzoek is gebleken dat zowel het begin als het einde van jouw verhaal, bezoekers het meeste bij blijft. Een goede opening is dus onmisbaar.

 

 

GRATIS VIDEO TRAINING

Ik heb een gratis video training gemaakt met 29 tips om spreker te worden. Klik hier om je in te schrijven.

 

 

 

7. Maak de opening van jouw lezing persoonlijk

Je kunt je lezing beginnen met een vraag, een stelling of een theatraal element zoals een gedicht of een lied. Nog krachtiger is het om met een persoonlijke anekdote van start te gaan. Hoe kwetsbaar het ook voelt, jouw publiek zal je hierdoor al snel in vertrouwen nemen.

 

8. Hoe begin ik aan mijn lezing?

Persoonlijk vind ik dat iedereen als het ware op een schatkist zit met een eigen, unieke lezing. Vaak durven we het slot echter niet open te draaien. Misschien denk je, nu je weet dat je spreker wilt worden, dat het allemaal ‘groots’ moet zijn, maar dit is echt niet het geval. Iedere grote spreker is begonnen met een klein verhaal van zo’n 15 minuten.

 

9. Laat je niet intimideren maar inspireren door top sprekers

Vaak vergelijk je jezelf met sprekers die al jaren werkzaam zijn en hun lezing jaar in jaar uit perfectioneren. Je ziet hun succes, maar wat je niet ziet is hoe hun eerste 15 minuten er vroeger uit zagen.

Ik ontvang echt de meest hartverwarmende verhalen van oud deelnemers, van het traject ‘Maak met mij jouw lezing’, die nu spreker zijn. Hun bedrijf krijgt een boost en ze spreken voor steeds hogere gages. Dat is natuurlijk super, maar meestal gaat het om de kick. Hoe geweldig is het om jouw verhaal de wereld in brengen en daar applaus voor krijgen!


[thrive_2step id=’14570′]Download gratis mijn e-book “21 succesvolle ideeën op jouw lezing te verkopen”.[/thrive_2step]

 

10. Overgangen in jouw lezing

Maak van jouw opening, missie, interactie met de zaal en je (persoonlijke) anekdotes, één geheel. De soort overgangen die je maakt tussen al deze verschillende onderdelen zijn erg belangrijk.

 

11. Vertel jouw verhaal in de tegenwoordige tijd

Kijk eens wat het met jou en je verhaal doet als je de anekdotes die in je verhaal zitten in de tegenwoordige tijd vertelt. “Het is zomer 2013, ik sta met mijn blote voeten in het gras.”

Vaak voelt het publiek zich ook meer betrokken wanneer je jouw verhaal in de tegenwoordige tijd vertelt.

 

12. Je eerste sprekersopdrachten

Je allereerste opdrachten als spreker zijn uiteraard heel spannend, maar ik kan je vertellen dat het ook de allerleukste zijn! Daarnaast zul je zien dat het balletje gaat rollen en je in een stroomversnelling aan opdrachten terechtkomt.

 

13. Organiseer je eigen event voor jouw lezing

Veel van mijn deelnemers organiseren eerst zelf een event om hun lezing als het ware te oefenen.

Als het je lukt om jouw lezing binnen drie maanden – nadat je een professionele sprekers training of opleiding gevolgd hebt – te geven, creëer je bovendien momentum.

 

 

[thrive_2step id=’14545′]Download gratis de 29 tips om een lezing te maken[/thrive_2step]

 

 

14. Katapulteer jezelf tot veelgevraagd spreker

Ga spreken, spreken en nog eens spreken. Er zijn open podia waar je jouw lezing in 10 á 15 minuten kunt geven. Een van mijn deelnemers is zelfs als gids, tours gaan geven door Amsterdam om meters te maken als spreker.

 

GRATIS E-BOOK

Benieuwd hoe je jouw lezing aan de man brengt? Lees hier mijn blog ’21 tips om je lezing te verkopen‘.

 

 

 

15. Je lezing professionaliseren

In onderstaande video laat ik je zien hoe ik jou kan helpen een lezing te maken van jouw verhaal.

 

16. Marketing: de kracht van je eigen netwerk

Ik adviseer je om een steengoede video van je lezing te laten maken en deze met je eigen netwerk te delen. 95% kans dat jouw eerste opdrachten uit je eigen netwerk komen. Vindt je dit spannend? Kijk dan de volgende video:

 

17. Sprekersbureaus: creëer naamsbekendheid

Er zijn deelnemers van mijn traject ‘Maak met mij jouw lezing’ die binnen een week tijd meerdere opdrachten via sprekersbureaus kregen. Een voorbeeld hiervan is een van mijn deelnemers, Jeannette Welp:

 

Bekijk hier de tip van een van mijn andere deelnemers: Hélène Oosterhuis. Ze is een van de meest gevraagde sprekers van Speakers Academy.

 

 

18. Welk tarief vraag je als spreker?

Meer weten over de tarieven die je als spreker kunt vragen? Check hier het mijn e-book ‘Wat kun je vragen voor een lezing?

Check hier de video die ik samen met mijn team gemaakt heb voor mijn deelnemer Emma Voerman.

 

19. Creëer bewijs dat je een professionele spreker bent

Hoe meer referenties en bijvoorbeeld logo’s van opdrachtgevers, je op jouw website hebt staan, hoe meer vertrouwen jouw potentiële opdrachtgevers in jou en je lezing zullen hebben.

Geschreven referenties zijn goed, maar referenties op beeld zijn nog beter.

 

 

20. Is er markt voor jouw lezing?

Bekijk hier wat je kunt verwachten van mijn ‘Maak met mij jouw lezing’ traject of boek een vrijblijvend en gratis telefonische brainstorm sessie in.

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal!

Bel mij geheel vrijblijvend op 020-7740858 of stuur een e-mail naar support [a] lisaportengen.nl.

Liefs,
Lisa Portengen