Het regent geluk!

Lisa belde vorig jaar 100 dagen lang met Koos Janson en sprak met hem over de Cursus in Wonderen. En nu is het eindelijk zo ver, haar boek ‘Het regent geluk’, met daarin de mooiste delen uit die gesprekken, is af! Natuurlijk las ook de Smart&Sexy redactie het boek. Welk gesprek, welke les maakte op hen het meeste indruk? Wat bleef hen het meest bij? Redacteur Eva van den Berg bijt het spits af:

Ik had al wel gehoord van Een cursus in wonderen maar ik wist eigenlijk niet precies wat het was. Ik had het beeld dat het een heel spiritueel maar ook zweverig, vaag en vooral moeilijk boek was. Ik was er wel heel nieuwsgierig naar en natuurlijk naar de gesprekken tussen Lisa en Koos.

Dat de strekking van de cursus eigenlijk zo helder en bijna logisch is verrast me echt. Dit komt natuurlijk zeker ook door de manier waarop Koos de dingen in begrijpelijke taal uitlegt. Heel praktisch en overzichtelijk. Kijk je met liefde of angst? That’s it. Dat kun je overal op toepassen. Wat ik in het bijzonder een heel mooi gesprek vind is die bij les 38 (er is niets wat mijn heiligheid niet kan). Lisa vraagt ‘wat als een vriendschap stopt’. Mijn werk als orthopedagoge draait om gezinnen en relaties en ook privé ben ik daar veel mee bezig dus dit raakt mij wel. Wat als een relatie, wat voor één dan ook stopt? Het wel of niet voortzetten van een relatie is een thema wat ik vaak bespreek met cliënten. Maar zelf heb ik ook altijd best veel angst (daar gaan we al) voor het verliezen van (relaties met) dierbaren. De liefde was over, zeggen mensen vaak, als een relatie verbroken wordt. En daar hoort onvermijdelijk pijn bij. Gemis. Je bent iemand kwijt. Als dat maar niet weer gebeurd, denk ik dan bij voorbaat soms al.

De cursus heeft daar echt een hele mooie visie op vind ik. Die maakt het onderscheid tussen vorm en inhoud. Het ego, oftewel angst, is bezig met de vorm. Pas als je elkaar ziet en spreekt, als de vorm en het plaatje klopt, dan klopt de relatie ook. En als die vorm verandert en het contact misschien wel helemaal stopt, ja dan is de relatie en de liefde ook weg. Maar Koos zegt: ‘Liefde ziet dat heel anders, liefde is de inhoud, de binnenkant van de relatie’. Liefde is er ook als je aan iemand denkt, ook al kun je nu niet bij diegene zijn. Of als je met dankbaarheid terugdenkt aan een bepaalde periode met iemand. Ook als er geen vaste vorm van relatie meer is dus. En andersom kan ook. Je bent nog met iemand samen of je onderhoudt een vriendschap, maar eigenlijk ben je afwezig, je voelt er niks meer bij. Inderdaad, ‘het is eigenlijk alleen nog voor de vorm’ zeggen mensen dan.

Dit vind ik echt wel indrukwekkend, zo heb ik het nog nooit bekeken! Het geeft me een soort rust als ik dit op me in laat werken. Het is dus helemaal niet nodig om zo met de vorm bezig te zijn. Met waar relaties ‘heengaan’. Met of ik wel genoeg tijd heb om al mijn vriendschappen te onderhouden. De inhoud bepaalt de vorm, niet andersom. Mooi!