Het is alweer december! Tijd voor lekker eten, lichtjes, gezelligheid en feestjes.. Hoe vier jij de feestdagen? Thuis met je gezin, familie of vrienden? Op een leuk feestje? Of doe je iets heel anders? Het  is ook vaak een extra drukke tijd. Boodschappen inslaan, uitgebreid koken, het huis aan kant, kerstcadeautjes bedenken of nog een mooi outfitje scoren. Toch is deze periode juist ook heel geschikt voor het tegenovergestelde van die feestdrukte: bezinning en stilte.

Twaalf heilige nachten

De nachten tussen 26 december (2e kerstdag) en 6 januari (3 koningen) zouden, volgens oude Germaanse traditie, twaalf heilige nachten zijn. Een periode van rust, waarin er ruimte is voor ideeën en inspiratie voor het nieuwe jaar. Vooral in dromen zouden er inzichten kunnen komen. De eerste nacht gaan de dromen over januari, de tweede over februari en zo voorts. Dus leg een notitieboekje naast je bed, wie weet! Ook in de natuur is het even stil. De bolletjes komen nog niet uit de grond, de dieren houden winterslaap. Een heel ‘logisch’ moment in het jaar dus om even tot jezelf te komen en de balans op te maken. Wat een mooi idee, hè?

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder twaalf smart&sexy tips voor bezinning tijdens de feestdagen!

12 tips voor bezinning tijdens de kerstdrukte

1. Lekker weg in eigen…huis
Veel mensen gaan op vakantie rond de kerst en laten daarmee de drukte van alle dag achter zich. Maar ook als je niet weg gaat kun je het thuis natuurlijk extra fijn en relaxed maken. Richt bijvoorbeeld een hoekje in voor jezelf met kaarsjes en lekkere kussentjes waar je kunt lezen, schrijven of mediteren.

2. Offline
Verminder afleidingen en prikkels zo veel mogelijk. Laat de TV uit en weersta de verleiding om steeds je mail of facebook te checken. En misschien kom je nu eindelijk toe aan dat boek wat al zo lang op je nachtkastje ligt?

3. Quality time
Richt je niet op al het extra’s wat je ‘moet’ doen, het gaat er ten slotte niet om dat alles perfect geregeld is, het gaat om het samen doorbrengen van de feestdagen. Dus: goed is goed genoeg. Wees echt aanwezig en neem de tijd voor fijne gesprekken met de mensen met wie je samen bent in plaats van je te verliezen in een to-do-lijstje.

4. Lief dagboek
Misschien zijn er bepaalde thema’s of onderwerpen waar je deze periode eens over wilt nadenken of mee bezig wil zijn. Neem elke dag een vast momentje om je gedachten en ideeën op te schrijven. (Of open een documentje op de computer). Creativiteit heeft vaak even de tijd nodig om op te borrelen. Kijk wat er in je opkomt, niks moet!

5. Slow down
Een goede manier om je hoofd tot rust te brengen (wat ruimte geeft voor bezinning en nieuwe ideeën) is je tempo vertragen. Dus in plaats van huishoudelijke taken er even tussendoor te proppen, doe op je gemakje de afwas. En pas als het klaar is, ga je over naar het volgende.

6. Brief
Schrijf een mooie brief aan jezelf, waarin je terugblikt op het afgelopen jaar en waarin je je wensen aan jezelf (of anderen) voor het komende jaar uitspreekt. Waar sta je nu, waarin ben je gegroeid en met welke intentie ga jij het nieuwe jaar in? Wat wil je in jezelf naar boven halen? Bovendien leuk om aan het eind van het komende jaar terug te lezen welke wondertjes er misschien wel zijn gebeurd en welke dromen zijn uitgekomen..

7. Moodboard
Ben je niet zo van het schrijven? Pak een stapel tijdschriften en maak een collage of een moodboard met al je dromen, doelen en wensen voor 2015 en hang hem op een plek waar je hem vaak ziet. Zodat je niet vergeet dat het helemaal JOUW jaar wordt, leuke vrouw!

8. Geniet van wat je eet
Tijdens de kerst zijn we allemaal geneigd om ons dieet even de deur uit te gooien en ons eens heerlijk te buiten te gaan. Lekker! Maar vergeet daarbij niet om echt te genieten. Denk niet in wel of niet mogen of ‘ik heb nu toch al 4 kerstkransjes op, laat ik die andere nu ook maar nemen’. Neem waar je echt zin in hebt dus neem de tijd en luister echt naar je lichaam. Geniet extra van al dat lekkere eten maar stop als je vol zit.

9. Wees de mooiste jij
Een kerstdiner of een oud&nieuw feestje is natuurlijk een uitgelezen moment om je mooiste jurkje en die ene sexy pumps aan te trekken. Of waar jij je dan ook heerlijk in voelt. Besteed wat extra aandacht aan jezelf. Ga in bad, gebruik een heerlijke bodylotion, doe die mooie rode lipstick op en vooral STRAAL!

10. Goede voornemens
In plaats van ‘nu ga ik echt beginnen met sporten’ voor de zoveelste keer op rij als goed voornemen te kiezen, neem de tijd om echt stil te staan bij wat je precies wil behalen en waarom. Maak het niet te groot, kies drie doelen uit, en maak ze concreet en positief. Bijvoorbeeld; in het nieuwe jaar wil ik me fit en energiek voelen.

11. Dankjewel
Ook al hebben wij geen thanksgiving, rondom de feestdagen is het een mooi moment om te bedenken en uit te spreken, waar je dankbaar voor bent. Richt je niet op wat je mist, maar op wat je hebt.

12. Cadeautjes
Het oude kerstliedje the 12 days of christmas gaat over een lijst van geschenken die iemand krijgt van zijn of haar ware liefde, gedurende de twaalf dagen vanaf kerst. Maar misschien nog wel leuker dan je lief een groot kerstcadeau te geven, is twaalf kleine, bijzondere cadeautjes op deze bijzondere dagen. Of geef jezelf elke dag een klein cadeautje. Wees lief voor jezelf, dat heb je wel verdiend!

[thrive_leads id=’16975′]