‘Ik heb nog niet zoveel over de Cursus geschreven’ Zei ik tegen Koos. ‘Ik voel een soort blokkade. Zal ik het wel goed doen?’
‘Schrijven over de Cursus hoef je niet goed te doen. Je mag het schuldeloos doen. Zo is Lisa.’ Zei Koos.
‘Ik nodig je uit om voor het schrijven blz 29 de tekst bovenin te lezen. Wat daar staat zal je helpen’

Ik ben hier alleen om werkelijk behulpzaam te zijn.
Ik ben hier om Hem te vertegenwoordigen die mij gezonden heeft
Ik hoef me geen zorgen te maken om wat ik zal zeggen
of wat ik moet doen, want Hij die mij gezonden heeft zal mij leiden
Ik ben tevreden daar te zijn waar hij me wenst
wetend dat hij mij vergezelt
Ik zal genezen zijn, wanneer ik toelaat dat Hij mij genezen leert.
(blz 29 uit het tekstboek)

De afgelopen week heb ik stukjes gelezen in Een Cursus in wonderen en heb ik de eerste 7 lessen gedaan.
Het blauwe boek nam mij mee in een onderzoek naar mijn gedachtes en hoe die bepalen hoe ik de wereld in kijk.
De lessen, elke ochtend 1, zo ogenschijnlijk simpel, waren groots en diep en lieten mij ervaren hoe ik waarneem.
Hoe ik onbewust en bewust vaak kijk vanuit angst en niet vanuit Liefde. We kunnen het oordeel loslaten.

Elke dag bel ik met Koos om met hem over de Cursus te praten. Ik verzamelde een paar tips die hij vertelde over hoe ik de Cursus kan lezen en hoe ik de lessen kan doen.

-In de inleiding van het werkboek, dus het gedeelte waar de 365 lessen staan, staat dat we de Cursus mogen doen zonder er iets van te vinden. We hoeven de oefeningen niet te begrijpen. Wat een bevrijding vind ik dat!  Ik voel me nu echt een leerling en dat is een hele open staat van zijn.
-Lees van goud naar goud. Als ik lees in het tekstboek, dan hoef ik ook niet alles te begrijpen. Ik kan dus gewoon van Goud naar Goud lezen. Van zin naar zin die binnenkomt. Het andere is nog niet voor mij.
-De Cursus snapt waar ik problemen mee heb.
-Mijn ego doet de Cursus ook. Mocht ik iets tegenkomen in het boek wat ik niet vind kloppen, dan is dat waarschijnlijk mijn ego die iets verkeerd waarneemt.
-Als je een les doet mag dit vanuit ontspanning. ‘Een aangenaam gevoel van ontspannenheid is essentieel’ (blz 3 uit het werkboek)

Wat ik meemaakte deze week:

In het begin van de challenge vond ik het moeilijk om te gaan met dingen die fout gingen, zoals de eerste mail die fout was gegaan. Ik voelde me heel verantwoordelijk voor de challenge. ‘Nee’ zei Koos en Een Cursus in wonderen. ‘Je bent niet fout. Je bent totaal onschuldig.’
Ook vertelde Koos mij ‘dit is niet het project van Lisa. Het is een project van de Liefde’.
Dat luchtte op! Welkom eerste wonder!

Ik werd geïnterviewd door een journalist van de Spits. Vaak hebben journalisten al een idee in hun hoofd waar hun artikel over moet gaan en dan zoeken ze daar de juiste mensen bij voor wat quotes. Zo ook nu. Dit meisje was zelf niet zo enthousiast over 100 dagen en zocht naar een negatieve invalshoek maar had natuurlijk ook iemand nodig die het wel zo deed. Ik deed ondanks mijn voorgevoel wel mee aan het interview en de volgende dag verscheen er dit stukje.
Later die week dook trouwens ook NRC next erop en toen ik aangaf zo blij te zijn met de challenge dat ik me daar op wil richten en niet mee wilde werken aan hun artikel met de vraag ‘Kun je gedrag blijven veranderen in 100 dagen? kwam dit artikel. ‘Ach’ zei Koos ‘As long as they spell your name right, zeggen ze in Amerika wel eens’ Ik had in ieder geval een mooie case om te oefenen in waarnemen zonder oordeel. Naar mezelf trouwens vooral hoor. Ik vond dat ik het fout had gedaan!

Het grootste en fijnste gevoel dat ik afgelopen week heb ervaren is vertrouwen. Op momenten voelde ik dat ik mag vertrouwen op de Liefde. En als ik dat op die momenten voel, dan is er een diep gevoel van weten dat het ok is zoals het is. Ik ben dankbaar voor de lessen en voor de gesprekken met Koos en dat ik in 1 week al zoveel plezier beleef aan de Cursus terwijl ik jaren geleden het boek opzij legde omdat het te moeilijk voor me was. Mijn overtuiging was dat ik niet slim genoeg was voor dit boek (maar je hoeft er niets van te vinden, zei de Cursus tegen mij)

Als je wilt, neem nog eens een kijkje op de site van Koos. De eerste keer dat ik daar kwam wist ik al: Dit is mijn leraar. Wat een fijne man. ik schreef er dit blog over. En dit blog over mijn eerste les. Via de apps voor Iphone en Android zou je mee kunnen doen zonder het boek te kopen

Nog een mooi stuk uit een Cursus dat mij zo raakt: (hiermee begint de Cursus)

Inleiding

Dit is een cursus in wonderen. Het is een verplichte cursus. Alleen de tijd waarop je hem doet staat je vrij. Vrije wil betekent niet dat jij het leerplan kunt vaststellen. het betekent alleen dat je kunt kiezen wat je op een gegeven moment wilt doen. De cursus beoogt niet de betekenis van liefde te onderwijzen, want dat gaat wat onderwezen kan worden te boven. Hij beoogt echter wel de blokkades weg te nemen voor het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde, die jouw natuurlijk erfgoed is. Het tegendeel van liefde is angst, maar wat alomvattend is kent geen tegendeel.

Deze cursus kan daarom heel eenvoudig aldus worden samengevat:

Niets werkelijke kan bedreigd worden.
Niets onwerkelijke bestaat.

Hierin ligt de vrede van God.