Er wordt enorm veel geschreven en gezegd over the law of attraction, oftewel de wet van de aantrekking, en toch blijft het een lastig te bevatten concept. Als je aan iets denkt en je wil het maar graag genoeg dan komt het naar je toe, lijkt de strekking. Maar.. hoe dan? Redacteur Eva verdiepte zich in ‘law of attraction-goeroe’ Abraham Hicks en volgde onder andere een workshop over dit onderwerp bij Sery Wouter in Amsterdam.  

Magneetjes

Laten we even beginnen bij het begin. De wet van de aantrekking gaat uit van het principe dat alles (mensen, dieren, planten, spullen) energie is en dat die energie op een hoge frequentie kan zitten, oftewel positief geladen kan zijn, of op een lage frequentie kan zitten. En dat alles wat op eenzelfde frequentie zit, naar elkaar toe trekt. Vandaar dat op sommige dagen alles als vanzelf goed lijkt te gaan en het allemaal meezit en vlot gaat en dat op andere dagen alles mis lijkt te gaan en je steeds pech hebt. Je zit dan op een hoge of lage trilling en je bent dus een magneetje, zoals Lisa altijd zegt. Je merkt het ook aan de sfeer als je ergens binnen komt, sommige mensen geven je energie waar anderen het uit je lijken te zuigen. We pikken doorlopend energie op, we zijn er zo aan gewend dat het vaak niet eens meer opvalt. Na een strandwandeling voel je je helemaal opgeladen en na een uurtje in een druk winkelcentrum voel je je waarschijnlijk moe. De energie is anders. Je merkt het zelfs aan spullen (je voelt je lekkerder in die ene jeans dan in die andere) en aan eten (een vers bereide maaltijd geeft meer energie dan een magnetron-maaltijd). Net als de wet van de zwaartekracht is dit er gewoon. Altijd. Je hoeft ook niet te zeggen: vandaag ga ik de zwaartekracht toepassen op mijn leven. Het is. En de wet van de aantrekking dus ook. Het geldt voor iedereen, waar je ook woont, ongeacht je omstandigheden en zonder oordeel.  

Zoekmachine

Energie is geen vaststaand iets. Het stroomt, het beweegt en het is beïnvloedbaar. And here is where it gets interesting. Dit is waarom jij invloed hebt op je jouw energie, jouw frequentie en dus op wat jij aantrekt in je leven. Als je eenmaal de goede frequentie te pakken hebt, hoef je ‘alleen maar’ te bepalen wat je graag zou willen in je leven en je kunt het naar je toe trekken. Vergelijk het met Google, zegt Sery. Daar kun je alles uit opvragen wat je maar kunt bedenken en het werkt hetzelfde voor iedereen. Het maakt niet uit waar je woont of je een goed of slecht mens bent, iedereen heeft toegang tot Google en kan intypen wat hij wil. En dan krijg je precies dat, dat wat je gevraagd hebt. De een maakt er optimaal gebruik van, de ander wat minder. Maar het is er wel. Dus wat type je in in jouw zoekmachine?  

Geluk als startpunt

Het is dus zo simpel als het lijkt, maar ook weer niet helemaal. Want hoe zorg je dat jouw ‘zoekopdracht’ of jouw bestelling zo optimaal mogelijk is? We kennen natuurlijk het principe wel van affirmaties, van het formuleren van positieve gedachten. Maar deze werken niet als je ze niet helemaal gelooft of als er een angst achter zit of verdriet of een rotgevoel. Je kunt wel proberen te denken ‘ik krijg een nieuwe baan’ maar als je je ondertussen heel veel zorgen maakt omdat je al twee maanden geen werk hebt en je er eigenlijk geen vertrouwen in hebt, dan stuur je die gedachte alsnog op een lage frequentie de ruimte in en zal je er geen positieve dingen (geweldige nieuwe baan) mee aantrekken. Het begint dus niet met je gedachten maar met je emoties, zegt Abraham Hicks. Zij zijn de basis achter je gedachten, het gaat om het gevoel, de vibe die je met je gedachten meestuurt. En dat is je allerbelangrijkste taak en de basis van de werking van de law of attraction: zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt. Geluk als startpunt, in plaats van als eindpunt. Je kunt het dus eigenlijk zo zien dat er twee ‘stapjes’ zijn. De eerste stap is om je zo goed mogelijk te voelen, je energie up te krijgen. Zonder je nog op heel specifieke dingen te richten maar hou het algemeen. Je hebt vrede met waar je nu bent, ondanks dat misschien niet alles is hoe je het zou willen, het is gewoon je startpunt. Pas als je je goed voelt, je zit in de flow, je voelt energie dan is dat het moment om meer specifiek te zijn in wat je wil. Je kunt iets pas naar je toe trekken als je daarmee op dezelfde golflengte zit, als je daar helemaal mee bent afgestemd en dus niet als er eigenlijk iets anders (zoals een angst) achter zit. We zijn geneigd om te denken, ik ben gelukkig als ik…. (meer verdien, een leuke man tegenkom, mijn irritante collega verandert, een ander huis kan kopen, slanker ben). Precies deze manier van denken is waar je de wet blokkeert. Het is niet ‘als…dan’ en niet ‘eerst zien, dan geloven’ maar precies andersom. Het is eerst geloven, dan zien. Door je zo goed mogelijk te voelen zorg je dat de weg vrij is om de wet van de aantrekking te laten stromen en werken. Of zoals Abraham het zegt: allowing abundance to flow. Toestaan dat overvloed kan stromen.  

Speak of what you want

Een belangrijke manier of je trilling hoog te houden is om te denken en praten in wat je wel wil. Speak of what you want, zegt Abraham. Waar je aandacht aan geeft groeit dus kies er bewust voor om aandacht te geven aan het positieve. Bewust Expres Positief noemt Sery het. Dat klinkt logisch en simpel maar het is een hardnekkige gewoonte van ons om te praten over wat we niet willen, om te vertellen wat er moeilijk is als iemand vraagt hoe het gaat en om vooral bezig te zijn met wat we nog willen verbeteren, nog moeten doen en ons te irriteren aan dingen. Dat geeft niet want elke keer dat je merkt dat je dat doet is een moment om er achter te komen wat je graag wil (manifesteren) in je leven en je taal daarop kunt aanpassen. We praten vaak ‘slordig’ oftewel automatisch negatief. Maar besteed hier bewust aandacht aan, taal is een heel krachtig middel. En als je het ook nog eens opschrijft geef je je woorden nog meer extra lading mee. Sery vertelt dat ze een burn out heeft gehad en in eerste instantie, als iemand haar vroeg hoe het ging, dan ook vertelde dat het niet zo goed ging en dat het moeilijk was. Totdat ze op zoek ging naar wat haar zou kunnen helpen en ze zich ging verdiepen in de law of attracton. Vanaf toen, als iemand het vroeg, zei ze dat het ‘beter’ ging. Dat voelt veel fijner dan je te blijven verbinden met het negatieve. Ze begon zich te richten op en te praten over de kleine verbeteringen. Zou ze gezegd hebben dat het fantastisch ging en dat ze bruiste van de energie, dan zou daar geen ‘echt’ gevoel achter zitten en zou het dus ook niet werken. Maar ‘beter’ voelt als waar en zorgde ervoor dat het ook echt steeds een beetje beter ging. Het was voor Sery het omslagpunt.  

[thrive_leads id=’16975′]

Alsof het er al is

Houd het in eerste instantie dus klein en simpel. Gedachten tillen je namelijk alleen naar een hogere trilling als ze goed voor je voelen en niet als ze als onvoorstelbaar en heel ver weg voelen. Think as if it is already done, zegt Abraham, alsof het al zo is. Dat lukt waarschijnlijk niet als je direct van een 0 naar een 10 probeert te gaan. Een voorbeeld: je hebt niet genoeg geld en je voelt je daar rot over dus je probeert te visualiseren dat je de loterij wint. Maar kun je, als je daar aan denkt, echt geloven dat het waar is? Waarschijnlijk niet.. Het blijft iets abstracts en je trilling is laag als het om het onderwerp geld gaat. Begin daarom eerst te vragen om kleinere dingen. Een meevaller. Een cadeautje. Een euro op straat. Denk: ‘ik heb altijd geluk als het om geld gaat, ik kan goed sparen of ik win altijd prijzen.’ ‘Toen ik hiermee begon te experimenten vroeg ik om gratis kopjes koffie’, vertelt Sery. ‘Het maakte niet uit hoe of wanneer of van wie, ik wilde graag gratis kopjes koffie. En ja hoor, binnen no time werden die me op allerlei momenten aangeboden. Door een collega of door een oude bekende die ik ineens tegenkwam en me uitnodigde. Of op een training waar hele lekkere gratis cappuchino was.’ Speel ermee, maak het leuk en luchtig en kijk wat er gebeurd. Je hoeft niet te weten hóe het komt, dat regelt de wet wel voor je. Zo verhoog je je trilling bij een bepaald onderwerp en krijg je er stap voor stap meer feeling bij. Zo beschrijft Abraham een leuke oefening waarbij je net doet alsof je een virtuele rekening hebt waarop elke dag geld wordt bijgeschreven dat je helemaal mag uitgeven. Op de 1e dag 1000,- euro, op de 2e dag 2000,- euro enz. Maak een boekje of een excel bestand en schrijf per dag op waar je het aan zou uitgeven. En wees precies. Dus niet ‘kleding’ maar welk kledingstuk uit welke winkel. Of zou je het geld weggeven en aan wie? Zo activeer je je fantasie en je visualisatie-krachten. Een andere hele oefening is om een ‘focuswheel’ te maken. Een hele leuke en goede manier om er achter te komen wat je precies wil en om je vibe bij een bepaald onderwerp te verhogen. Hier staat het precies uitgelegd: http://www.thevortex.me/the-focus-wheel-process/.  

Ease and flow

De wet van de aantrekking is dus meer dan een trucje om je wensen te vervullen. Het is eigenlijk een levenshouding. En een antwoord op piekeren, problemen analyseren en vastlopen. Een probleem op het ene gebied betekent niet dat je je daar extra mee bezig moet houden (wat we gewend zijn te doen) maar juist dat je je moet richten op de andere dingen in je leven die wel goed gaan. Je constant afstemmen op en verbinden met wat goed voelt. Pas dus op met te veel ‘invoelend’ te zijn want dan daal je naar de lagere trilling van een ander. Je bent zelf verantwoordelijk voor de energie die je uitzend en dus voor wat je krijgt, dat heeft niets met je omgeving of met anderen te maken. Natuurlijk zullen er vervelende dingen blijven gebeuren, that’s life, maar ook dan kun je ervoor kiezen om je energie weer omhoog te brengen (eventueel na een dagje sippen) en je te richten op de dingen die er wel zijn. Maak het leuker, gebruik humor en luchtigheid. Het mag namelijk echt wel allemaal wat makkelijker gaan. Ease and flow, zegt Abraham constant. Natuurlijk moet je doen wat nodig is en in actie komen. En ook wel gewoon hard werken soms. Maar ons is geleerd dat je moet afzien en zwoegen om dingen te bereiken (zeker hier in het Westen) en dat is helemaal niet waar. Je bereikt dingen vooral door te weten wat je wil en je eigen magneetje te gebruiken om het naar je toe te trekken. Ease and flow! Wil je meer weten over dit onderwerp? Sery Wouters geeft regelmatig een driedelige energy-class met de law of attraction als uitgangspunt. Kijk voor meer informatie op www.energy-class.com. Voor meer over Abraham zie: www.abraham-hicks.com. Op youtube zijn er ook veel fragmenten uit haar lezingen te vinden waarin je antwoorden hoort op vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. In het boek Ask and it is given (te bestellen maar ook als pdf op internet te vinden) staan 22 oefeningen die je kunt doen om je energie te verhogen en om je helpen aantrekken wat je wil. Door middel van schrijven, visualiseren, je fantasie te gebruiken. Een aanrader!