Lisa belde vorig jaar 100 dagen lang met Koos Janson en sprak met hem over de Cursus in Wonderen. En nu is het eindelijk zo ver, haar boek ‘Het regent geluk’, met daarin de mooiste delen uit die gesprekken, is af! Natuurlijk las ook de Smart&Sexy redactie het boek. Welk gesprek, welke les maakte op hen het meeste indruk? Wat bleef hen het meest bij? Redacteur Judith Kloppenburg bijt het spits af:

Wat ik leerde van Lisa’s boek

Les 23: aanvalgedachten opgeven

Begin dit jaar werd ik enorm teleurgesteld in de liefde. Zo erg dat ik er letterlijk ziek van werd. Ik ben normaal heel positief ingesteld en ik ben wijs genoeg om mezelf op te peppen, maar het viel me zwaar. Of ik het nu wilde of niet, ik raakte een soort verdoofd en had nergens meer zin in. Ik leefde op de automatische piloot.

Toen ik dit gevoel eindelijk een beetje begon kwijt te raken, gebeurden er twee vervelende dingen op werkgebied. Oneerlijke dingen, die mijn zelfvertrouwen behoorlijk aantastten en die me bovendien heel boos maakten. Het frustreerde me, want van de 100 artikelen die ik bij wijze van spreken geschreven had, kreeg ik op 98 dikke complimenten. Op twee niet en juist dát raakte me.

Wraakgedachten

Al deze dingen bij elkaar zorgden ervoor dat ik enorme wraakgedachten kreeg. Die probeerde ik natuurlijk weg te stoppen, want ik weet heus dat het beter is om positief te zijn en boven dit soort dingen te staan, maar het lukte niet. Ineens, vanuit het niets kreeg ik dan de behoefte om de man die mij zo had teleurgesteld op te zoeken, hem uit te schelden en vol in zijn gezicht te meppen. Of om de personen op te bellen die mij zo arrogant hadden behandeld en ze te vertellen wat ik van ze vond.

Wat me uiteindelijk het meest frustreerde is dat ik überhaupt deze gedachten had. Ik moest blij zijn dat deze man zo snel uit mijn leven was verdwenen en dat ik geen echte relatie met hem had opgebouwd. En ik moest dankbaar zijn dat ik als onafhankelijke zzp’er nooit meer met die figuren op mijn zakelijke pad hoefde te werken. En tóch raakte ik dat borrelende wraakgevoel maar niet kwijt.

Ontsnappen aan de wereld die ik zie

Tot ik bij les 23 van ‘Een cursus in wonderen’ belandde in Lisa’s boek ‘Het regent geluk’; ik kan ontsnappen aan de wereld die ik zie door aanvalgedachten op te geven.

Elk van je waarnemingen van de ‘uiterlijke wereld’ is een weergave in beelden van je eigen aanvalgedachten, las ik. Aanvalgedachten zijn gedachten waarin je je aangevallen ziet, maar evenzeer de gedachten waarin je jezelf verdedigt. Dus als je denkt: ik vind dit een rotstreek, dan is dat een aanvalgedachte. Maar als je denkt: ik ga het hem betaald zetten, dan is ook dat een aanvalgedachte. En die gedachten zijn het ego. Dat denkt namelijk altijd in termen van aanval en verdediging.

Aanvalgedrag kun je opgeven, las ik vervolgens. Halleluja! Weg met die aanvalgedachten! Freedom! Back to being Zen! Ik mag zélf bepalen hoe de wereld eruit ziet. En in plaats vanuit angst of boosheid kan ik ook naar zo’n situatie kijken vanuit liefde. Maar toch… dit was makkelijker gezegd dan gedaan, want ik schold mijn ‘vijanden’ nog steeds liever flink de huid vol dan dat ik vol liefde aan ze dacht.

Kijken vanuit liefde

Gelukkig wordt er in het boek ook uitgelegd hoé je naar de situatie kunt kijken vanuit liefde: de oorzaak van je gedachten bepalen, deze herkennen en ze daarna loslaten. En het mooie is, je eigen medewerking is alleen bij de eerste twee stappen nodig is. Stap drie volgt uiteindelijk vanzelf.

En het was waar. De de verlichting kwam niet direct, dat hoeft ook niet, las ik, maar na een tijdje kreeg ik een gevoel van rust als ik aan de desbetreffende situaties dacht. Ze werden als het waren wolkjes die langzaam van me wegdreven. Ik vond het nog steeds oneerlijk, maar ik besloot het niet meer met me mee te dragen. En dat luchtte enorm op.

Leuker kan een situatie niet altijd worden, maar wel makkelijker dus. Simpelweg door te bepalen, te herkennen en los te laten. Ineens kijk je anders, staat er in het boek, en dat is geweldig bevrijdend. Ik zeg: waar!